БЛС срещу новия лекарствен списък

lekarstven spisak 0904Новият лекарствен списък за центровете за спешна медицинска помощ, определен от Министерството на здравеопазването, е неприложим без промени в нормативната уредба, регламентиращи кои категории спешни медици и как могат да правят с тези медикаменти.
Това се посочва в писмо на Българския лекарски съюз до Националната асоциация на работещите в Спешната помощ и до националните консултанти по кардиология, неврология, анестезиология и реанимация, които трябва да дадат своето становище относно използването на лекарствени средства за инвънболнично приложение.
Съгласно настоящата нормативна уредба лекарственият списък трябва да се прилага само в центровете за спешна медицинска помощ, което включва спешни кабинети и мобилни екипи, но не и спешните приемни отделения, които са структури към болниците.
От съсловната организация посочват, че липсва нормативна уредба за работа и стандарти за прилагането на медикаменти в интензивните отделения – кардиологични, неврологични, белодробни, както и в реанимации.
В същото време много от лекарствата са неприложими без алгоритми за работа, които да гарантират безопасното приложение за пациента и  юридическата защита на спешния медик при неблагоприятен изход.
Приложението на част от лекарствата от лекари в извънболнична обстановка, без лабораторни и инструментални изследвания крие опасност от грешки, като част от тях не могат да се прилагат от медицински фелдшери самостоятелно.
Приложението на част от новите медикаменти крие рискове за пациентите при приложението им без изследвания, в условията на извънболнична помощ, или транспортиране към болница. Освен това голяма част от препаратите са скъпоструващи, високорискови и трудноприложими  в дома на пациента, в линейката или в спешния кабинет, аргументират се още медиците.
Работещите в спешна помощ са категорични, че настоящия списък не е съгласуван с тях и е неприложим в извънболнична обстановка за част от медикаментите, заради изискванията за съхранението и приложението им и настояват той да бъде преразгледан.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД