Защо президентите побеляват по-рано?Защо Бил Клинтън и Джордж Буш побеляват, след като са избрани за президенти и защо президентът Обама има все повече сиви и бели коси?
Оцветяването на косата е генетично обусловено и се предава по наследство. Цветът на космите (рус, кафяв, черен) зависи от меланиновата продукция на специфични клетки, разположени в космената луковица. Посивяването и побеляването на косата се приема за проява на стареенето на организма и на кожните придатъци, каквито са космите. Цветът на косата се определя от синтеза на меланин, а процесът на побеляването е естествен резултат от нарушения в механизма на разграждане на водородния пероксид. Причината за преждевременното побеляване, освен генетична, може да бъде и обусловена от стреса в ежедневието. Стресът, именно, предизвиква падането на косата. При всякa загуба на косъм от фоликула се използва определено количество пигмент, затова колкото повече косми падат, толкова повече пигмент се изразходва. Щом този пигмент свърши, космите посивяват като постепенно започват да се появяват изцяло бели косми. Очевидно нивата на стрес са виновни за побеляването на косата на президентa Обама.
Началото на побеляването на някои косми започва още през 20-ото десетилетие от живота при бялата раса и през 30-ото десетилетие при чернокожата. То започва с единични побеляващи косми, разположени в определени зони на скалпа - в зоната на слепоочието, след това върху темето и впоследствие се разпространява върху целия скалп. Космите на брадата и тялото обикновено се засягат по-късно. Към настоящия момент са правени множество проучвания, които целят да открият връзка между общото състояние на системите на организма и преждевременното побеляване на косата. Научните хипотези свързват ранното побеляване с тютюнопушене, дефицит на витамин В12, някои генетични заболявания и синдроми, намалени серумни нива на желязо, цинк и мед, повишен риск от остеопороза.

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД