Близо 10 деца чакат за трансплантации у нас

Д-р Мариана Симеонова1067 българи чакат за животоспасяваща трансплантация в този момент. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова. От тях близо 10 са деца. За трансплантация на бъбрек чакат 987 болни, на черен дроб - 47, на сърце - 26, на бял дроб - 6, на тънко черво - един човек.
По данни на агенцията всяка година в България умират по 200 души, чакащи за нов орган. В същото време пациентите в Европа, които се нуждаят от трансплантация, са около 61 000 души, като всеки ден умират 12 от тях.
У нас през 2011 г. са били извършени 25 трансплантации, през 2012 г. - 19, а през 2013 г. - 39. От началото на тази година е имало три донорски ситуации, като една от тях не се е реализирала поради медицински показания.
Наскоро Изпълнителната агенция по трансплантация подписа споразумение с Евротрансплант, която подпомага донорството и търсенето на органи за трансплантиране.
Така страната ни ще бъде подпомогната и в подобряването на организацията на трансплантациите, а българските пациенти вече ще имат по-широк достъп до трансплантации, които не се правят у нас.
С това ще се увеличи и вероятността за намиране на подходящ орган при спешна ситуация.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД