Как да измерим температурата на детето най-точно

Как да измерим температурата на детето най-точноПовишаването на телесната температура е признак, че организмът се бори с инфекция. Когато имунната система се активира от вируси или други микроорганизми, в него се случват редица процеси, като температурата е признак за протичането им. Повишената температура сама по себе си не е заболяване, тя е симптом на такова.
В детска възраст повишаването на температурата често се случва неочаквано или много бързо. От съществено значение за даването на адекватни грижи на детето е умението тя да се измери правилно. Тъй като особено като са малки децата не разбират измерването и е трудно то да се получи по традиционния за възрастните начин, се използват различни методи – измерване подмишницата, в устата, ухото, някои термометри дават възможност за измерване чрез движение по челото.
Най-точен и информативен остава методът на ректално снемане на температурата. При всички тях обаче има особености, които родителят трябва да знае, за да реагира адекватно. Съвременните скъпи термометри отчитат разликите в стойностите при различно измерване, но те не винаги са на разположение...
При ректално измерване на телесната температура при кърмачетата с обикновен дигитален термометър за повишена температура се смятат стойностите над 38о С.
Друг също коректен начин за измерване, който не е популярен сред нас, е в устата. То може да се приложи при деца от 5-годишна възраст, които могат да задържат термометъра за необходимото време под езика. При този метод трябва да се реагира при стойности над 37,8оС. За да бъде коректно снемането на температурата, детето не трябва да е консумирало топла или студена напитка и храна минимум 30 минути.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД