Махането на биберона става плавно и с постоянство

Махането на биберона става плавно и с постоянствоВашето бебе обича биберона и не може да заспива без него? Да, но все пак идва момент, вкойюто трябва да го отучим от него. Кога настъпва той?
Инстинктът на бебето да смуче постоянно му е вроден и то започва да го проявява почти веднага след раждането си. Най-често желанието да има биберон в устата се асоциира със сученето от майчината гърда. Моментите на сучене са най-прекрасни в първите месеци на детето. То се храни, успокоява се и е възможно най-близо до майка си. По-голямата част от бебетата заспиват докато сучат, когато вече са се нахранили.
Биберонът замества именно тези моменти. Ако детето няма биберон, то ще започне да лапа пръстчетата си или дори цялото юмруче. Много по-добре за развитието на бебето е то да задоволи тази си потребност с биберон, отколкото да смуче ръката си. Когато детето стане на 3-4 месеца, то ще започне да си навира всякакви предмети в устата, което освен всичко е нехигиенично. Още по-голяма потребност за смучене на нещо има в месеците, когато започнат да му никнат първите зъбки.
Е един момент детето и биберонът стават като програмирани. Детето плаче и, за да се успокои, Как да отучим бебето от биберона?моментално му се навира биберон в уста. Всичко е въпрос на навик, с който детето привиква и колкото по-пристрастено е, толкова по-трудно ще се откаже от биберона.
Прекаленото смучене на биберон може да доведе до инфекция на ушите, както и до стомашни неразположения и по-лесно хващане на вируси, заради замърсяване. Биберонът обаче често бива критикуван повече, отколкото заслужава. Бебето и майка му имат нужда от биберон през първата годинка на мъника. Освен всичко смукането на пръстчето е опасно, защото много деца точно по този начин изкривяват захапката си. Детската устичка е много нежна и непрестанният натиск от смученето на пръста може да му навреди. Биберонът крие този риск в много по-малка степен и то само, ако наистина злоупотребявате с него. Все пак обаче идва момент, в който е време детето да престане да ходи с биберон в уста и това трябва да стане около прохождането и по-интензивното проговаряне на детето – около първата годинка.
Издърпването от устата на бебето, под силния му плач, е ясно, че няма как да проработи и освен всичко ще травмира мъника. Като за начало трябва да се опитвате да разсейвате вниманието на детето с всякакви други занимания - игри, комуникация, опити да говори. Доказано е, че продължителната употреба на биберон забавя проговарянето на детето. Затова се опитвайте да стимулирате детето да се учи да говори. Колкото повече напредва със сричките и думичките, толкова по-малко ще иска биберона в уста.
Играта с деца, които имат биберон в уста също не е за препоръчване, макар да е неизбежно. Ако на детето ви му е трудно да се откаже от биберона, може дори да се опитва да им го измъкне от устата.
Най-трудно се отвиква от моментите на заспиване. Успеете ли веднъж да излъжете мъника да заспи без биберон, никога повече не му го давайте отново, защото ще се върнете крачка назад. Когато се събуди, детето много по-трудно ще се сети за нуждата си от биберон и може малко по малко да започне да го забравя.
Как да отучим бебето от биберона? За целта не дръжте биберона пред детето. Нека не го вижда и не се сеща за него. Ако се наложи, обяснете, че сте го дали на друго бебе, а вашият мъник трябва да се почувства като голям човек, който вече не трябва да ползва биберон. Друг вариант е да го убедите, че биберонът е загубен и трябва заедно да го намерите. Детето ще започне да го търси заедно с вас, но няма да успявате да го намерите. Така търсенето може да се превърне в забавна игра, по време на която трябва да се опитате да разсеете детето в други занимания и то неусетно ще забрави за нуждата от биберон. Запомнете - махането на биберона става плавно, но решително и с постоянство.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД