Дефицит на желязо при децата - мерките са задължителни

 Дефицит на желязо при децата - мерките са задължителниЖелязото при децата е жизненонеобходимо. Дефицитът му рефлектира върху растежа и развитието им и води до анемия.Желязото осигурява транспорта на кислород от белите дробове до останалата част от тялото, както и подпомага мускулите да усвояват кислорода. За да се избегне този проблем, е нужно да се познават ежедневните потребности на детския организъм от желязо и признаците, които сигнализират за дефицита му.
Дефицит на желязо се получава при бедно на него хранене и може да се прояви по много различни начини. Един от признаците на анемия е придобиването на блед вид, което означава, че тъканите не получават достатъчно кислород, от което и губят специфичния си тен.
Дефицитът на желязо в дългосрочен аспект може да доведе до психични и физически отклонения, като проблеми с ходенето и речта, ето защо е от изключително значение да се елиминират условията за него.
Няма признаци, по които може да се предположи предстоящо развитие на дефицит. Когато се изявят признаци, по които да се разпознае, вече е налице анемия. За нея, освен бледия вид, са характерни още физическа слабост, умора, липса на апетит, раздразнителност, учестено дишане, аритмия, склонност към чести инфекции. Симптоми са възпаленият език и затруднението да се определи телесната температура. При странно поведение у детето, като желание да яде пръст, тебешир и други, също може да се мисли за дефицит на желязо.
При кърмачетата, на които се дава краве мляко, също се наблюдава по-висока честотата. Консумацията на краве мляко при децата трябва да се следи. Във възрастта между 1 и 5 г. тя не бива да надвишава повече от 700 мл на ден.
Обикновено при бебетата, хранени с адаптирана млечна формула, не възниква подобен проблем, тъй като тези субстанции са обогатени с желязо. При кърмените обаче трябва да се помисли сериозно за осигуряването му чрез други хранителни източници. Риск от анемия има при тези бебета, които са изцяло на кърма към шестия месец от раждането.
Предотвратяването на анемията, освен с обогатена с желязо формула в случаите, когато бебето не е кърмено, може да се постигне чрез придържане към балансиран режим на хранене. В периода на захранване с твърди храни е желателно да се въведат първо съдържащи желязо продукти като обогатени с него каши, жълтък, пилешко месо, риба, зелени зеленчуци и варива. Желателно е захранването да се осъществи с тази цел между 4-ия и 6-ия месец, по преценка на педиатъра.
За да се усвои желязото от храната, организмът се нуждае от витамин С. Той може да се набави чрез консумация на плодове и зеленчуци като картофи, домати, броколи, кайсии, ягоди, пъпеш, киви и др.
Според преценката на лекаря и кръвните изследвания, които се провеждат профилактично на 6, 13 и 18 месеца, може да се назначи железен препарат.
Нуждите от желязо се променят според възрастта и особеностите на растежа за всеки период: между 7 и 12 месеца – 11 мг, 1 и 3 години – 7 мг, 4 и 8 години – 10 мг, 9 и 13 години – 8 мг, 14 и 18 години, момчета – 11 мг, момичета – 15 мг.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД