40% от бебетата с риск от анемия

40% от бебетата с риск от анемияНад 40 на сто от децата между 6 и 12 месеца в България са застрашени от анемия заради нисък хемоглобин. Това показва ново мащабно проучване, проведено у нас сред 2500 деца от 0 до 5 години и техните майки с подкрепата на УНИЦЕФ.
Ниският хемоглобин е сериозен признак, че желязото в организма на майката и кърмачето са недостатъчни. Обикновено към 6-месечна възраст се изчерпват запасите от желязо в организма на бебето, натрупани повреме на вътреутробния му живот. Според специалистите това се дължи основно на неадекватните практики на захранване.
3% от шестмесечните бебета например имат наднормено тегло. В същото време 12% от бебетата на възраст до 6 месеца са с твърде нисък за възрастта си ръст, което също е индикация за неправилно хранене.
С настъпването на 2014 г. ще стартира образователната кампания "Първите 1000 дни и след това", която ще обедини водещи лекари в областта на неонатологията, акушеро-гинекологията и храненето в сдружение "С грижа за бъдещето". Новосъздаденото сдружение ще популяризира ролята на правилното хранене преди зачеването, по време на бремеността, периода на кърменето и захранването на малкото дете сред българските жени във водещи акушеро-гинекологични болници и кабинети в цялата страна.
Ще бъде организирана и мащабна информационна кампания, насочена към бъдещите и настоящи майки, както и серия от безплатни консултации и обучения във връзка с храненето и начина на живот на бъдещите, потенциални и настоящи родители.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД