Отпуснаха 752 692 лв. за лечение на 60 деца

Отпуснаха 752 692 лв. за лечение на 60 деца69 заявления разгледа на редовното си заседание Общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца”. Одобрени бяха заявленията на 60 деца. Четири деца ще заминат за първи път за лечение в чужбина със средства от фонда, други четири деца ще продължат лечение и контролни прегледи в чужбина. Лечението на 51 деца в България ще бъде подпомогнато от фонда. Едно дете ще бъде подпомогнато за доплащане на лечението в чужбина. Вземането на решения по 4 заявления беше отложено, тъй като е необходимо да бъдат изискани допълнителни медицински становища и да се уточнят получени оферти от чуждестранни лечебни заведения.
Пет заявления не получиха одобрение. Не бяха одобрени: две деца за лечение в чужбина, поради отрицателни медицински становища за необходимост от провеждане на лечението в чужбина и възможност за неговото осъществяване в България; три деца, тъй като, съгласно Правилника за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца”, заявеното подпомагане не попада в обхвата на дейността на Фонда.
Общата гласувана сума е в размер на 752 692.27 лв. , като за лечение в чужбина - 68 823.90 лв.; за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина - 26 488.62 лв.; за лечение в България - 656 875.28 лв.; за доплащане на лечението - 504.47 лв.
Сред одобрените заявления е и това на 6-годишно дете с диагноза „Мукополизахаридоза тип 6”. Детето се нуждае от скъпоструващ животоспасяващ лекарствен продукт, който фондът му осигурява от една година. Общественият съвет единодушно взе решение да бъде подпомогнато осигуряването на медикамента за още 6 месеца, като за целта ще бъде отпусната сумата от 337 442.68 лв. Това заместващо лечение осигурява стабилно общо състояние на детето и му дава възможност да води пълноценен начин на живот.
От началото на годината Център „Фонд за лечение на деца” е одобрил лечението на 1101 деца - 321 в чужбина и 780 в България.
Следващото заседание на Обществения съвет ще се проведе на 26 ноември.
"Здравна поща", източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД