Кога бебето задържа главичката си стабилна

Кога бебето задържа главичката си стабилнаПри раждането мускулите и двигателните умения на бебето са още неразвити. Това налага да бъдем особено внимателни при грижите за него. Бебето започва да проявява способности да задържа главата в права на тялото линия едва след първия месец за секунди и да я изправя около четвъртия месец. Контролът на позицията и движенията на главата обаче стават стабилени едва към шестия месец.
Какво е типичното развитие на бебето относно контрола на главата по месеци?
Новороденото трябва да се държи изключително внимателно, като при повдигането от, при поставянето му, при държането и предаването от едни в други ръце, трябва да се поддържа стабилно главата и вратът му.
Заради неразвитите мускули при врата, то не би могло да понесе и резките движения и подрусванията - така че бъдете внимателни и при използването на закритата количка и при шофиране.
Предупреждавайте винаги другите хора, които искат да подържат бебето, как правилно да го правят.
Към края на първия месец бебето започва да проявява способности да задържа и извърта настрани главата си, легнало по корем. Някои бебета успяват около 7 седмица да повдигнат малко главата си и от легнало положение. През втория месец то успява да държи самостоятелно главата си, когато го държите изправено в ръце, но само за секунди. Можете да го слагате в кенгуру на гърдите си, но отново задължително трябва да подкрепяте главата му. Раницата, с която можете да го носите на гръб, все още не е подходяща. При носене в слинг трябва да го поставите, така че да виждате лицето му и в позиция, която да не възпрепятства дишането му.
За да стимулирате развитието на мускулите му при врата и контрола на главата му, поставяйте го от време на време в будно състояние по корем.
Бебето може да повдига главата си нависоко задълго и стабилно от легнало по корем положение между 3-ия и 4-ия месец. Подходящо упражнение за тази възраст, което да укрепи мускулите при врата е, да му подадете ръцете си, които то да хване в легнало по гръб положение. Използвайки ви за опора, то инстинктивно се надига. Задръжте го в позиция под ъгъл от 45 градуса за известно време и го върнете обратно да си почине. Все още е рано при това упражнение да го изправяте под по-голям ъгъл. Засега то може да задържа главата си в права на тялото линия. Няма да му навреди, да го носите в раница на гърба си.
След третия месец можете да го поставяте в седнало положение, но задължително в подходящо за него столче, което дава стабилна опора на гърба, врата и главата му. Ъгълът на седене още е по-полегат, а не прав под 90 градуса. Може да седи и в скута ви, облегнало се с гръб на вашето тяло. Все още не бива да го оставяте и за секунди само в седнало положение.
Между петия и шестия месец бебето, освен че държи главата си изправена стабилно, може да я надига под ъгъл спрямо тялото при поставяне в седнало положение. Към края на месеца можете да тичате с бебето на ръце или в специална за целта количка.
След като бебето овладее контрола над главата, следват да се развият уменията му да сяда, да се обръща и пълзи. Умението да държи главата си самостоятелно е важно и по отношение на храненето му - позволява поставянето му в седнало положение и преглъщането на твърдите храни, което също е условие за започване на захранването му.
В случай, че бебето не успява да задържи главата си изправена на тримесечна възраст, обърнете внимание за това на педиатъра му.
Имайте предвид, че децата се развиват различно от люлката. При някои едни способности се появяват по-рано, при други същите закъсняват и обратното. При преждевременно родените бебета е нормално обичайните за дадена възраст умения да се появят малко по-късно в сравнение с връстниците им.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД