Д-р Кирилка РУСКОВА, детски офталмолог: 92% от децата до 10-14 години са с далекогледство

Ранното късогледство често е придружено от плоско стъпало, спад на вътрешните органи и гръбначни изкривявания

Д-р Кирилка РУСКОВА, детски офталмолог: 92% от децата до 10-14 години са с далекогледство- Д-р Рускова, кога се налага носенето на очила в ученическа възраст?
- Най-често три проблема изискват носенето на очила в ученическа възраст. Това са рефракционните аномалии дългогледство, късогледство и астигматизъм. Около 92% от децата имат далекогледство. Към 10-12-годишна възраст този процент драстично намалява. Зрението на детето надалеч обикновено е нормално, но може да бъде и намалено в зависимост от степента на далекогледството. Проблемът се проявява при близка работа. За да вижда по-добре, такова око е в постоянно напрежение и последствията са бърза умора, главоболие, болка в очите, често мигане...
Децата започват да отбягват учебните си ангажименти, писането и четенето, предпочитат да са навън, където неприятните симптоми не се усещат. Правят го инстинктивно. При корекция на зрението чрез очила нещата бързо се променят. Далекогледството се лекува само чрез очила, изписани от специалист след разширяване на зениците.
- Как родителят може да прецени, че детето е с проблем астигматизъм и да го заведе при специалист?
- Астигматизмът намалява зрителната острота както надалеч, така и наблизо. И малките степени на астигматизъм при близка работа могат да дадат оплаквания от бърза умора, главоболие, честа поява на ечемици, конюнктивити. Специфично е и изкривяване на главичката в опит детето да нагоди позицията на очите, за да вижда по-добре. Очилата също се изписват след разширение на зениците, но за разлика от очилата при далекогледство, се носят постоянно.
92% от децата до 10-14 години са с далекогледство- Какво означава термина училищно късогледство?
- Късогледите не виждат надалеч. Когато късогледството се проявява в много ранна възраст, можем да го открием вкъщи заради непрестанните опити на детето да приближи предметите до очите си. Учениците се оплакват, че не виждат добре училищната дъска, ако не са на първите чинове. Късогледството бива два вида - училищно и ексцесивно. Училищното се проявява между 10 и 14-годишна възраст, диоптърът расте обикновено до около 6 диоптъра, след което растежът спира. Ексцесивното, злокачествено късогледство започва в ранна възраст и много скоро достига високи стойности. Расте през целия живот. Децата често имат оплаквания, че пред очите им се появяват черни точки, запетайки, особено при вглеждане към предмети на светъл фон. Ранното късогледство не рядко е придружено от плоско стъпало, гръбначни изкривявания, кариес на зъбите, спадане на вътрешните органи. След разширяване на зениците се изписват очила, които се носят постоянно. Веднъж появило се, късогледството не изчезва. Целта на корекциите е окото да вижда максимално добре, да се спре нарастването на диоптъра и да се избегнат усложнения, а появилите се усложнения да бъдат лекувани. Много важно за профилактика на късогледството е правилното хранене и укрепването на организма.
Преглед веднъж годишно за късогледите е задължителен. Добре е веднъж годишно да се проверява зрението и при деца с други рефракционни проблеми.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД