Любимата играчка се появява в живота на бебето около 7-ия месец

Любимата играчка се появява в живота на бебето около 7-ия месецДошъл е този момент, в който бебето е открило подскачането. Това действие особено го радва. Подскачането обаче е специално, защото е любимо, когато е в скута ви и вие го подкрепяте с ръце. Хванато за гръдния кош, усещайки опората ви, то се изтласква само нависоко и отново прикляка.
Доставяйте му често това удоволствие. По този начин укрепват мускулите му. Въпрос на дни е да открие, че може да се изправя само, използвайки неподвижна опора.
Развиват се и фините моторни умения - може да прехвърля предмет от една на друга ръка, и то доста бързо, хваща предмети с показалец и палец, има координация в движението между палеца, пръстите, ръката и китката.
С балансирането на тялото и опитите за лазене напредва развитието и на грубите (общи) моторни умения. Тези умения лесно могат да се насърчават, предоставяйки интересни играчки за достигане от бебето. Сега укрепват всички големи мускули, на ръцете, краката, тялото. Лазенето е необходим етап в развитието на бебето, който го подготвя за бъдещото предизвикателство да ходи. Не забравяйте, че за да стимулирате развитието на детето, е необходимо да го насърчавате да достигне до желаните от него предмети, а не да му ги давате в ръцете. В началото бебето бързо се уморява при опитите си, прави една-две-три крачки, ляга по корем, после опитва отново или решава да достигне до целта чрез търкаляне, което умее до съвършенство със завидна бързина. Важното е бебето да е облечено в удобни дрехи - достатъчно широки и позволяващи му всякакви движения.
Сега започват да го впечатляват малките детайли и предмети. На този етап изследването на света се изразява в поставяне в устата, дъвчене и удряне в повърхност на взетите вещи. Време е да се вземат предпазни мерки за отстраняване на опасни предмети от обсега му, да се обезопасят контакти и пр.
Навършвайки седем месеца е възможно мъничето да се привърже към някоя плюшена играчка. Вече е подходящо да му предоставяте такива, естествено, изработени от специално предназначен плюш за бебета. Традиционните плюшени играчки са опасни за тях, тъй като влакънцата, които отделят могат да се вдишат от тях.
Не се притеснявайте, ако детето проявява привързаност към дадена играчка, която иска и "мъкнете" навсякъде с него. Всъщност, тя ще ви даде повече свобода, тъй като с нея бебето ще може да се отделя от вас. Според психолозите любимата играчка е и признак, че детето бързо ще се „отдели от полата на майка си“, ще стане самостоятелно и ще разчита на себе си.
Внимавайте играчката да не съдържа дребни отделящи се детайли и все пак да не е твърде голяма, така че да не го „захлупва“ и задуши, когато заспиват прегърнати сами в леглото.
А как ще разберете дали дадена играчка е любима на тази възраст - естествено, от бурните му протести да я отнемете от ръцете му.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД