Логопед Ваня КЪРШАКОВА: Детето дислектик сякаш чете мислите ви

Логопед Ваня КЪРШАКОВА: Детето дискексик сякаш чете мислите ви- Г-жо Кършакова, какво означава тази диагноза и с какви проблеми се сблъскват децата?
- Дис - означава нарушение, лексема - дума. При дислексия основно затруднение е запомнянето на буквите, свързването им в срички и думи, разбиране на прочетеното и даване на отговори, свързани със съдържанието на прочетеното.При деца с дислексични проблеми обикновено се засяга и писането.
В миналото тези ученици са квалифицирани като "неуспяващи" или "трудно обучаеми". Дълго време този проблем е бил свързван главно с умствена изостаналост и едва сега специалистите ги определят като деца с нормално умствено развитие, но със "специфични нарушения на ученето".
Има и друга причина и точно това е открил Рон Дейвис.
Самият той е имал такива трудности в четенето, че ако е искал да прочете улична табела, е трябвало да спре колата и да чете написаното буква по буква. Заедно с екип от специалисти той открил Изследователски център за пациенти с дислексия, в който изработили специални техники за корекция на този проблем. Дислексията, според Рон Дейвис, е скъпоценен камък, който може да е смес от дарования, така и от трудности.
Тези деца, които трудно четат и пишат в училище се оценяват като слаби ученици, а в същото време с останалите предмети се справят отлично.Чувстват се подценени и онеправдани.
Често такива деца стават обект на обиди и унижения. Много известни личности като Леонардо да Винчи, Томас Едисон, Никола Тесла и Уинстън Чърчил са имали много от симптомите на дислексия като деца, а някои от тях и като възрастни.
- Колко често се наблюдават случаите на дислексия?
- Според проучванията на наши учени, около 25% от децата в първи клас имат по-малки или по-големи затруднения при овладяването на процесите на четене и писане. В повечето от случаите тези трудности бързо се овладяват, но при 3% нивото на четене и писане е твърде ниско и не може да се коригира с обичайните педагогически методи. Необходима е намесата на логопед. При момчетата тези нарушения се срещат от 3-5 пъти по-често, отколкото при момичетата.
Детето дискексик сякаш чете мислите ви- Как може да се помогне на ученици с такива проблеми?
- Корекцията на дислексията не е въпрос на обучение, а на отстраняване на това, което възпрепятства природната способност на детето да учи. Дислексиците мислят с образи, а останалите хора със звукове. Това, което отличава тези ученици от останалите, е, че те развиват словестно мислене по-късно. А всяко дете , което мисли предимно в образи, ще има трудности да запамети информацията под формата на звукове и букви. Когато някой мисли в образи, в главата му протича много ограничен вътрешен разговор. Той разглежда събеседника си като картина и това, което той вижда е често по-различно от казаното. Образното мислене протича много по-бързо от думите, следователно дислектикът ще знае какво се каните да кажете, преди да сте го изрекли, и ще ви информира какво чувствате преди да сте имали време да го формулирате. Такова дете сякаш чете мислите ви и има засилено съзнание за ставащото около него. Комбинацията от двете създава почти свръхестествената им способност да знаят какво изпитва другият. Затова е много важно какво обещавате на такова дете. След като обещаното стане образ в съзнанието му, на него ще му е трудно да управлява каквато и да е промяна. Един прост пример: каните се да водите детето на разходка с кола и сте му обещали да седне на предната седалка. В последнния момент идва с вас дядо му и в крайна сметка детето трябва да седне отзад. Това което трябва да е приятно и възбуждащо приключение, се оказва кошмар. То е разстроено и гневно, а вие не можете да разберете защо. Причината е, че представата на детето за пътуването не се е осъществила. За него е почти невъзможно да остави тази картина и да живее в реалността на момента.
- От този тип образно мислене само при дислексици ли се развива?
- Преди да са способни да мислят с думи, всички деца имат образно мислене, но повечето от тях след 5-ата си година са способни да мислят както с образи, така и с думи.
- За какви симптоми трябва да наблюдава родителят?
- Характеристиките, които ще започна да изброявам, са взети от списък, съставен от Британската асоциация по дислексия. Разбира се, че всяко дете ще демонстрира някой от изброените признаци в известна част от времето на израстването си, но това не означава, че детето ще бъде дислексик. Трябва да се внимава за упорито и дълготрайно повтаряне на симптоми и тогава да се потърси непременно логопед навреме.
Някои от тях са:детето проговаря по- късно от очакванията, не е лазило, а се е влачило по пода, има смесена латералност - няма предпочитания да си служи с дясна или лява ръка, прекалено чести случаи на спъване, удряне в предмети и падане без видима причина, не преценява правилно разстояния, среща трудности при изкачване и слизане по стълби или да стои на един крак, погрешно назовава предмети, обърква понятията горе-долу, ляво-дясно, не запомня детски стихчета и песни, чете буква по буква, сричка по сричка, без достигане на цялостната структура на думата, при четене е трудно или невъзможно преминаване от един ред на друг (линеарна дислексия). При писане детето не „вижда“ линиите в тетрадката, буквите плуват на листа, заменя букви, близки по графичен образ Н-П, Н-И, пише огледално цифри и букви.
Детето с такова разстройство обикновено има слаб апетит, страда от колики, не може да се фокусира добре, има неустойчиво внимание, плаче твърде много.И не на последно място такова дете трудно управлява времето си, не знае колко е часа, не пристига навреме някъде.
Ако сте родител на дислектично дете, знайте,че хиляди деца и възрастни са успели да отстранят пречките пред своето учене и да продължат да учат каквото искат, където и каквото пожелаят. С помощта на модела на Дейвис и техниките, които той използва, възвръщането на контрола върху процеса на учене е възможен в огромната част от случаите.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД