Боят в детството повишава риска от хронични заболавяния по-късно

Боят в детството повишава риска от хронични заболавяния по-късноБоят в детството повишава риска от здравословни проблеми по-късно в живота, се констатира от мащабно канадско проучване.
Отдавна е известно, че физическото насилие в детството повишава риска от депресия и тревожност в зряла възраст. В канадското проучване сега обаче се разглежда едно друго предположение на научната общност - за това, че насилието в детството има дългосрочен негативен ефект върху здравословното състояние на съответния човек.
В проучването са включени 34 000 души над 20-годишна възраст. В него се документират проявите на жестокост от страна на родителите в детска възраст и изявата на хронични заболявания по-късно в живота. Това е първото, и то мащабно, проучване, което измерва статистически връзката между физическите наказания и здравето. В анкетите се поставя акцент върху методите на физическо въздействие от страна на родителите или възпитателите като пляскане, бутане, удряне зад врата и др. и здравословното състояние на порасналия индивид. 1300 души споделят, че са използвани подобни възпитателни мерки в детството им. При тях се отчита и повишен риск от развитие на минимум едно хронично заболяване като артрит, 28% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, 25% - на артрит. Много по-често при тях се регистрира и затлъстяване - 31% на 26%, в сравнение с останалите.
Въпреки че пляскането не носи такива сериозни последствия при всяко дете, добре е родителите да имат предвид, че посягайки на детето, вероятно вредят на здравето му в дългосрочен план, коментира резултатите от статистическите данни авторът му Трейси Афифи от канадския университет Манитоба.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД