Майки, гъделичкайте децата си!

Майки, гъделичкайте децата си!Гъделът има терапевтична функция. В древността се е използвал като наказание, служи за доставяне на сексуално удоволствие, помага на децата да станат по-общителни. Какво още не знаете за гъделичкането?
Всеки човек има гъдел, но на различни места и в различна степен. Някои умират от гъдел и се превиват от смях само при леко докосване, а други просто леко се усмихват и отместват. Има и такива, които само при мисълта, че някой иска да ги погъделичка, изпадат в истеричен смях.
Гъделът всъщност е защитна и естествена реакция на организма срещу външни дразнители, полазване от буболечки например, а паниката, която поражда гъделът, има за цел да ви накара да разкарате тази буболечка от тялото си. Тоест гъделът има за цел да ви предпази от отровни и вредни насекоми, такива, причиняващи алергии и т.н.
Гъделът е свързан с много смях, а смехът и смехотерапията се считат за изключително здравословни. Означава ли тогава, че и гъделът е здравословен, въпреки че в даден момент вече имате чувството, че ще умрете от гъдел? Ако е с мярка, гъделичкането има терапевтичен ефект и не ви оставя с негативни чувства.
Гъделът премахва стреса, помага ви да се отпуснете и да бъдете по-общителни. Гъделичкането е алтернативен начин за лечение, който се прилага често в рефлексотерапията.
Гъделичкането е част от флиртуването (дори предизвиква сексуална възбуда) между влюбените, средство да се пошегувате с някого, начин родителите да поиграят с децата си и да изразят любовта си към тях. Лекото гъделичкане на малките деца от страна на майката има и положителен ефект върху по-нататъшното им развитие и формиране на характера. Детето става по-комуникативно и се научава да изразява емоциите си.  
Смята се, че хората, които са по-жизнерадостни, емоционални и с чувство за хумор, имат по-силен гъдел, отколкото по-сериозните и затворени хора.
Любопитно:
Гъдел ли ви е?Изобретен е робот за гъделичкане, тъй като човек не може да се гъделичка сам. А не може, защото мозъкът изпраща сигнал за предстоящото докосване/ гъделичкане.
През 1996 г. на пазара се появява дори играчка (Елмо от „Улица Сезам“), която, като гъделичкате, се смее.
В Мадрид съществува СПА център за гъделичкане.
В древността римляните прилагали гъделичкането като наказание и начин за измъчване.
В Япония пък гъделичкането имало за цел доставяне на сексуална наслада.
С възрастта ви е гъдел по-малко. Причината е намаляваща чувствителност на рецепторите ви.
Може да попречите на неприятното чувство на гъдел. Просто сложете ръката си върху ръката на този, който ви гъделичка.
С гъдел се горят калории, а тайната е в буйния смях от гъделичкането.  
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД