Кога да запознаем бебето с чашата

Кога да запознаем бебето с чашатаВъпреки че бебето не говори, не си мислете, че не ви разбира. Неговият пасивен речник вече е доста богат, а моторните му способности непрекъснато се развиват. Отсега бебето започва да усвоява някои жестове, като махане с ръка за „Довиждане“. Можете да го приучавате да ви показва с жестове, например когато е гладно. Естествено, преди това трябва да му демонстрирате няколкократно едно и също действие преди хранене. Подобни занимания дават възможност на дедето да развие по-бързо речевите умения, противно на предполагаемите масови очаквания.
Вече се забелязва коя ръка при бебето е водеща. Не развивайте насилствено едната или другата. Дали детето е десничар или левичар е заложено още преди раждането му, и подобни действия само ще създадат проблеми с координацията ръце-очи и сръчността му, а според някои иновативни проучвания могат да повлияят негативно и върху психо-емоционалното му състояние и да допринесат за недоброто му самочувствие и самоувереност по-късно в живота.
Сега е времето да го запознаете и със звуците, които издават някои животни. Детето обожава да наблюдава странните ви физиономии, придружени с различни звуци. Възможно е да ви подражава в играта и дори да я води. Позволявайте му. Него го забавлява още шумът на водата и барабаненето по повърхности с ръце.
От седмия месец можете да го запознаете с чашата. Осигурете му безопасен модел, подходящ за държане от неговите ръчички. По принцип със захранването детето следва да се приучава към отпиване от чаша. Използването на чашата е не просто прищявка или игра, според експерти въвеждането й е от полза при никненето на зъбките и речевите умения.
При поемането на течност от чашата детето развива умения да поглъща течност без включването на сукателния рефлекс, за разлика от биберона. При пиенето от шише с биберон или сламка, сокът примерно, отива директно във венците и зъбите и създава условия за развитие на кариеси. Педиатрите днес въобще не препоръчват включването на соковете в менюто на детето до навършване на първата годинка по същите съображения. По тази логика много по-подходящи от здравословна гледна точка са моделите бебешки чаши с няколко дупчици в накрайника за пиене, отколкото неразливащите се.
Чаша на бебето обаче следва да му се дава при едно много важно условие – то да може да седи стабилно самостоятелно.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД