Най-добре е да заведем малкото дете първо на планина и после на море

Съветва, д-р Нели МИХАЙЛОВА, педиатър от МЦ "Ависта" - Стара Загора

Д-р Нели МИХАЙЛОВА, педиатър от МЦ "Ависта" - Стара Загора- Д-р Михайлова, на каква възраст е приемливо да заведем малко дете на море и какво трябва да знаем?
- Не по-рано от навършването на годинка. Все пак трябва да сме много внимателни. Организмът на малкото дете не е идентичен с този на възрастните. Площта на тялото при детето е малка и при излагане на интензивна слънчева светлина, то много бързо губи течности. Режимът на възстановяване на течностите трябва да е стриктен. Особено ако детето е с бъбречна патология, тогава морето е противопоказно, защото не добре работещите бъбреци не могат да компенсират.
Да не забравяме, че при изгаряне на кожата последствията за малкото телце, за целия детски организъм, са много по-сериозни, отколкото при големите. Възможно е да се проявят симптоми от типа топлинен удар - главоболие, много висока температура, повръщане, отпадналост. Тези симптоми на прегряване и изгаряне често се бъркат с вирусно заболяване. Задължително е използването на слънцезащитни масла и лосиони, като не забравяме, че на всеки 2 часа те трябва да се нанасят отново.
Най-добре е да заведем малкото дете първо на планина и после на мореМалкото дете не бива да бъде излагано на пряко слънчево греене за повече от 30 минути. В първия ден максимума е 10 минути, а в следващите времето постепенно се увеличава. При това говорим за утринните часове до 9-10 часа. Ако детето стои на плажа и след това трябва да е облечено и с шапка, а най-добре и под чадър. Водата, в която то ще играе е добре да бъде затоплена поне леко в детски надуваем басейн.
Басейните изобщо не са препоръчителни за малки деца, заради химикалите в тях.
- А как можем да предпазим децата от вирусните заболявания и ангините, почти задължителни край морския бряг?
- Първо, детето трябва да се води на море само ако е абсолютно здраво, с добро ниво на имунната система. Аз препоръчвам най-напред да се заведе на планина, където имунната система укрепва и след това на море за не дълъг период.
Вирусните чревни заболявания могат да са с горен или долендиспептичен синдром, т.е. - с повръщане или с разстройство. Превенцията е добрата лична хигиена. Колкото по-рано започнем да учим детето на хигиенни навици, толкова по-здраво ще е то.
Все пак морето е един от най-прекрасните природни феномени, с които България разполага и е жалко децата да бъдат лишени от него само заради опасения от заболяване. Просто родителите трябва да са внимателни и грижовни, да не пренебрегват режима и нуждите на детето, независимо че са на почивка.
И още нещо - внимание с тревните площи! Да се надяваме, че у нас повечето са третирани срещу кърлежи, но все пак при висока температура, при дрезгава дразнеща кашлица и рязко влошаване на общия статус, понякога до драматична картина, е добре да се направи изследване за причиняваните от кърлежите заболявания. В 30 % от случаите кърлежът не остава върху кожата след ухапването, така че проблемът може да остане незабелязан за родителите.
„Здравна поща“, Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД