Татяна ГЕОРГИЕВА, директор на детска ясла „Кокиче” в Стара Загора и член на УС на БАПЗГ: В тази професия има адреналин

Татяна ГЕОРГИЕВА, директор на детска ясла „Кокиче” в Стара Загора и член на УС на БАПЗГПо случай Деня на медицинските специалисти по здравни грижи директорката на детска ясла „Кокиче” в Стара Загора Татяна Георгиева бе удостоена от Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Стара Загора със званието „Най-добър ръководител”. За първи път в историята на наградите тя получи на кастинга 100 от възможните 100 точки, даващи й възможност да кандидатства за престижното звание.
 
Татяна упражнява високохуманната си професия от 1977 г. Работила е като медицинска сестра във вътрешно отделение на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”, в Трета поликлиника и в старозагорски детски ясли. Има бакалавърска степен по социални дейности и магистърска по управление на здравни грижи. От 2008 г. е директор на ясла „Кокиче”.

Работила съм в много тежки здравни сектори, била съм участъкова медицинска сестра в родопското село Жълтуша, където трябваше да изминаваме с километри пеш, за да достигнем до пациентите.
Работих с д-р Персенски, който направи преди години първата операция за смяна на пола у нас, връща се назад във времето наградената старозагорка. През 2004 г. любовта към децата я отвежда на ново поприще и тя става медицинска сестра в детска ясла. Работата с тези мънички човечета е специфична. Ранното детство е един от най-интензивните периоди в развитието на човешкия живот. В него се оформя активната реч, появяват се образните форми на мислене и първичното самосъзнание, възниква волево самоуправление на поведението, става възможно усвояването на елементарни норми и правила на поведение. Затова яслата е първата необходима стъпка към социализацията на децата. Често това първо отделяне от домашната среда е доста драматично. Тук е мястото на добрия екип от подготвени и образовани медсестри, които трябва да превърнат яслата в дом на радостта и игрите за малкото дете, където то расте обгрижвано и спокойно, обяснява Татяна Георгиева. Тези мъничета са изцяло зависими от нас, ние ги храним, обличаме. И когато те са щастливи от това, че се грижиш за тях и протягат ръчички да те прегърнат, аз винаги настръхвам. Заради тази неподправена благодарност си заслужава да стоиш в професията, убедена е наградената ръководителка.

Като всички свои колежки и тя чувства обида от пренебрежението, с което у нас се възприема работата на медицинските сестри и мизерното им заплащане. Който не е работил тази професия, не може да знае как денонощно тя те изцежда емоционално. Особено колежките в болничния сектор са в непрекъснато напрежение, с тежки задължения, а получават обидно малко. Най-благородната професия е най-неглижирана в България, смята г-жа Георгиева.

Според нея държавата трябва да направи бързи кардинални реформи в здравеопазването, за да се спре изтичането на медицински сестри и лекари на запад. Съсловието е недооценено, а нацията боледува. Аз съм от старото поколение, ние залагаме повече на моралните ангажименти, но днес младите хора искат да живеят достойно и да получават адекватно възнаграждение за своя труд. Като не го получават, търсят късмета си навън, където получават в пъти повече отколкото тук. Без да се опитвам да давам съвети на когото и да било, смятам, че реформата трябва да започне веднага от спешната помощ. Там трябва да работят най-добрите специалисти, които да са и високоплатени, защото понякога секунди делят човешкия живот от смъртта. А в момента в сектора има огромно текучество, не достигат кадри, казва Татяна Георгиева. Като ръководител на детска ясла тя показва, че с желание може да се постигат успехи, въпреки финансовия недоимък и кризата. Нашата детска ясла е единствената с висока ограда. Направихме я трудно, но сега в двора вечер не се събират наркомани и пияни младежи. Подменихме дограмата. В очакване сме да бъдем одобрени от Общината и за основен ремонт на сградата, защото имаме нужда от него. Яслата ни е една от големите в града и е в идеалния център. Работим с пълен капацитет. По списък имаме 96 дечица на възраст от 1 до 3 годинки, разпределени в 4 групи. Не можете да си представите какво удоволствие е за мен да виждам личицата им всяка сутрин. Въобще...в тая професия има адреналин, казва с усмивка Татяна Гоергиева.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД