Ако детето е злоядо...

Ако детето е злоядо...Какво да направим, ако масата е сервирана, а детето отказва да яде? Първо нека да уточним какво не трябва да се прави.
Не карайте насила детето да яде! Това е първото и основно правило. Детето не трябва също така да се наказва за това, че не е дояло предложената храна. Подобно насилие води до разстройство на стомаха и нарушения в обмяната на веществата.
Ако детето отказва вкусния обяд, това означава, че още не е огладняло. То няма да яде и това, което не му се харесва.
И не e нужно да му се карате. Детето не трябва да се плаши от фразата ”Време е за обяд!”.
Не го уговаряйте. Една лъжичка за мама, една – за татко... Сигурно всеки от вас е прибягвал до този метод. Детето не иска да яде, а вие продължавате.Това също, в известен смисъл, е форма на насилие. В краен случай, например когато на детето трябва да се даде лекарство, могат да се правят уговорки, но това не бива да става натрапчиво. Опитайте се да използвате елементи на играта.
Не обещавайте нищо! Ако си доядеш храната, ще ти купя сладолед или след обяда ще ти позволя да си играеш по-дълго са обещания, по-опасни от уговорките. С тях ще разглезите детето. Детето не трябва да се подкупва, за да се храни.
Не бързайте. Всяко дете си има свое темпо на хранене. Масата не е мястото, където детето трябва да се състезава. Не притеснявайте детето дори да имате спешна работа.
“Не!” на всички дразнители. Постарайте се нищо да не разсейва детето по време на неговото хранене. Изключете телевизора, приберете книжките и играчките. Опитайте се да създадете у него нагласа за хранене. Храненето на детето при включен телевизор е вредно за здравето.
Не се тревожете. Не превръщайте в трагедия факта, че детето отказва да яде. Бъдете сигурни, че когато то огладнее, ще си поиска храна. Когато сервирате на детето, трябва да бъдете напълно спокойни. Ако то не яде нищо, не е необходимо да правите коментари. Просто приберете чинията, но до следващото хранене не му давайте бонбони или бисквити.
Педиатрите постоянно напомнят, че децата на възраст от 2.5 до 5 години се нуждаят от малко храна. Тя е напълно достатъчна за поддържане на нормалното им развитие. Добрият апетит се развива у детето към 7-годишна възраст.
За да имате по-малко проблеми с храненето, можете да се придържате към следните препоръки:
Научете детето на “хранителни забрани”. Обяснете му, че то не трябва постоянно да яде бонбони и сладки, неизмити плодове и зеленчуци или храна, паднала на пода, тъй като може да се разболее. Наблюдавайте количеството на приетата храна. Тя трябва да бъде балансирана, разнообразна и красиво оформена. Не плашете детето с големи порции.
Купете на детето специални съдове за хранене. Изберете му красиви малки чинии. В тях порциите няма да изглеждат толкова страшни. Добре е на дъното на съдовете да има красива рисунка.
Детето трябва да помага при сервирането на масата – то може да носи хляба или да нарежда приборите.
Спазвайте точен режим на хранене. Това се отнася за всички възрасти – от кърмачето до децата в ученическа възраст. Не задържайте детето на масата – нека то да отиде да си играе, след като се нахрани.
Не поднасяйте на детето едновременно две ястия. Сервирайте второто, едва след като то си е дояло първото.
На най-капризните деца можете да предложите да рисуват по време на хранене. Ако детето яде ябълка, нека то да я нарисува. Ако яде супа, нека нарисува чиния със супа.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД