Заниманията с музикален инструмент подпомагат интелектуалното развитие

Заниманията с музикален инструмент подпомагат интелектуалното развитиеОт музикалната школа на читалище “Родина” в Стара Загора към голямата сцена са тръгнали световната оперна прима Веселина Кацарова, Стефан Вълдобрев, актьор и композитор, диригентът Божидар Бонев, композиторите Владимир Джамбазов и Иван Драголов, Пламен Карадонев, джазов музикант в САЩ, Люба Маркова, преподавател в музикална академия в Германия, хоровите диригенти Стефана Желязкова и Емил Минев и още много други, превърнали музиката в своя професия.
Днес в школата се обучават близо 100 ученика на възраст от 5 до 25 години на пиано, китара, барабани и акордеон. Сравнявайки учениците, споделя Светла Данева, директор на школата, които идват при нас в последните години, с тези отпреди, виждам доста съществени разлики. Когато децата започват да свирят и са още малки на възраст, обикновено ги насочват родителите, но тяхната намеса свършва дотук. Съвременните родители в по-голямата си част държат на принципа да не карат децата си да вършат нещо насила. По-големите идват сами, водени от своята вътрешна потребност да се занимават с музика. На по-късен етап, след няколко години обучение, повечето деца сега трудно запазват интереса си към свиренето - липсва им търпението и волята. Имат, разбира се, и извинение - натовареността на българските ученици. Не им достигат време и сили, тъй като свиренето е и физически, и умствен труд.
Добре е, че доста хора помагат на децата си да се докоснат до музиката. За съжаление, много от децата, които свирят, нямат възможност да се изявят в училище, тъй като не ги канят да участват на училищни тържества. А това може да бъде стимул за тях да продължат, отбелязва г-жа Данева.
Доказано е, че заниманията на подрастващите с музикален инструмент подпомагат тяхното интелектуално развитие, увеличават способността им за запаметяване и концентрацията на вниманието. На нашите концерти деца на 5, 6, 7 години слушат в продължение на повече от един час. Това обаче става с предварителни обяснения от преподавателите за културата на поведение, за уважението към изпълнителите. Не трябва обществото и възрастните с лека ръка да абдикират от възпитанието на младите хора, категорична е Светла Данева.
"Здравна поща", Донка ЙОТОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД