При лошо детство - по-малък мозък

При лошо детство - по-малък мозъкАко в началото на живота си децата не получават адекватни грижи, мозъците им се свиват до по-малки размери от тези на връстниците им, пише Би Би Си. Изследване на Кингс Колидж в Лондон сочи, че осиновени деца, които са прекарали първите си години в лоши условия в сиропиталища в Румъния, имат с 8,6% по-малки мозъци от други осиновени деца.
Изследователският екип нарича резултатите "първите и най-убедителни доказателства" за отражението на качеството на грижите върху нормалното развитие на мозъка.
Професор Едмунд Сонуга-Барки от екипа изследователи казва, че условията във въпросните румънски сиропиталища са ужасни, като децата често били връзвани за леглата си, били изтощени и понякога с различни заболявания. Те нямали нормален социален контакт, нито играчки.
Изследваните деца са прекарали различни периоди в подобни условия - от само две седмици, до 4 години. Резултатите от изследването потвърждават истории, разказвани от британски семейства, които са осиновявали деца в миналото, но въпреки положените грижи, децата продсължавали да имат проблеми, когато пораснат.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД