Все по-чести при момченцата са аномалиите на половия член

Казва доц. д-р Красимира КАЛИНОВА, Детска хирургия, Университетска МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, Стара Загора.


Д-р Красимира Калинова- Доц. Калинова, колко често се срещат при момченцата аномалиите на половия член?

- През последните месеци все по-често детските хирурзи се срещат с диагнози, влизащи в рубриката “Остър скротум” и аномалии на половия член.

Хипоспадията е най-обичайният вроден дефект на пениса и се среща при едно на триста новородени

Краят на уретрата е разположен не на върха, а от долната страна на пениса на разстояние от няколко милиметра до няколко сантиметра от правилното място.
Аномалията често остава незабелязана, тъй като на върха на пениса обикновено се вижда измамна трапчинка. В най-леката форма на хипоспадия отворът на уретрата е все още на главата, само че от долната й страна. В по-тежките случаи се явява под главата. Следват случаите, когато

пикочният канал завършва на стъблото на пениса

в началото на скротума или чак в основата му, в непосредствена близост с ануса. Ако скротумът е малък, а тестисите още не са слезли, истинският пол на детето не може веднага да се определи.

- Какви са симптомите при хипоспадия?

- Обикновено момченцето не се оплаква от нищо.

Майката е тази, която търси лекарска помощ

Характерно за хипоспадия е, че уретрата не е анатомично и функционално нормална. Част от нейната стена е заместена от фиброзна тъкан, която “дърпа” половия член надолу и той е “изгърбен”. Това създава лъжливо впечатление, че пенисът е недоразвит. Проблемът нараства, ако хипоспадията се съчетава с двустранен крипторхизъм и тогава едно

момченце може да бъде сбъркано временно с момиченце

В такива случаи може да се наложи определяне на половия хроматин.

- Как се извършва лечението на това заболяване?

- Лечението е само хирургично. Необходимо е да се премахнат всички съединително-тъканни повлекла, които дърпат пениса и уретрата и да се създаде нова уретра от околните тъкани. След оперативната корекция прогнозата на заболяването е много добра.

Тези деформации се коригират хирургически преди детето да навърши две години

След това то може да уринира нормално и да има пълноценен полов живот по-нататък.

- Доколко е опасен за детето синдромът на острия хирургичен скротум?

- Синдромът на острия хирургичен скротум включва различни заболявания на скротума, тестиса, епидидима и техните придатъци, което в повечето случаи изискват спешна оперативна ревизия. При торзия на тестиса (усукване на funiculus spermaticus) настъпва рязко нарушение на кръвоснабдяването, а впоследствие и некроза на органа.

Четирикратното усукване на тестиса предизвиква некроза до 2 часа

Ако не се извърши спешна операция, здравият тестис също може да бъде засегнат.
Заболяването настъпва внезапно с остра болка в съответната скротална половина, ирадиираща към ингвиналната област и долния етаж на корема. Детето е неспокойно, заема принудително положение.

- А какво представлява торзията на придатъците на тестиса и епидидима?

- Придатъците на тестиса и епидидима са

малки възлообразни формации, които се разполагат на произволни места

по повърхността му. Тяхното усукване води до сходни симптоми като при торзията на тестиса, но проявите са по-слабо изразени и не засягат общото състояние на детето. В анамнезата има данни за резки движения или травма. Основен симптом е болката. Оперативният достъп е скротален. Отстраняват се всички намерени придатъци.

- Какви са новостите при лечението на тези болести във вашето отделение?

- Най-новото е, че в обединената болница

всички детски хирурзи вече се намират на 6 етаж в болничната сграда

В детско-хиругичната ни дейност все по-широко налагаме едноетапната хирургична намеса при хипоспадиите, което е практика във всички европейски клиники. Това е нова методика, съкращаваща времето на лечение и с по-бързо възстановяване.
От особена важност за нас е апаратурното обезпечаване на хирургичната ни дейност в посока миниинвазивни операции за деца. До месец-два

предстои закупуване на доокомплектуваща апаратура за такива операции

с финансовата помощ на Детска американска фондация за Югоизточна Европа. Тя пое и обучението на двама детски хирурзи. Нашата амбиция е Детската хирургия да се утвърди като добре обурудван хирургичен център за децата от Стара Загора и Югоизточна България.
"Национална бизнес поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД