Три съвета в началото на новата учебна година

Три съвета в началото на новата учебна годинаИзглежда, че училището става все по-стресиращо не само за децата, но и за родителите. Дали обаче този стрес е полезен и стимулиращ любовта на децата към ученето? Отговорът е не. Ето защо като родители трябва да се замислим как да спрем да усложняваме както своя, така и живота на децата си! Ето три неща, които да преустановите да правите през настоящата учебна година:

1. Не пишете домашните на децата си
Време е за писане на домашни, детето трябва да реши задачите по математика, но в един момент през сълзи казва: "Наистина не мога да го направя, мамо, помогни ми!". Или трябва да напише съчинение, но не знае какво да напише.
Писането на домашна работа вместо детето понякога се случва почти автоматично. По-лесно и бързо е. По този начин детето има решените задачи, спира да се оплаква и в училище учителят е много щастлив да види, че ученикът е разбрал всичко толкова добре.
Но нека помислим: правилно ли е това за обучението на детето? Отговорът е не. И така, какво трябва да се направи?
Вместо да пишете домашната,можете да застанете до него и да му помагате (но никога не се ядосвайте и не му се карайте). Например, ако трябва да реши задачи по математиката, помогнете, като му обясните как да достигне до решението само, отговаряйте на въпросите му и го похвалете за напредъка, който прави.
Обещайте си да не правите домашните вместо детето си, защото това ще го направи много по-самостоятелно - това е най-хубавият подарък, който можете да му дадете.

2. Не прекалявайте с извънкласни занимания
Имате дете, което обича футбола и тениса? Запишете го и на двата спорта, само ако това наистина е неговото желание. Имайте предвид обаче, че запълването на свободното време на детето с извънкласни дейности понякога не води до "обогатяване на живота му", а до акумулирането на напрежение и стрес, които могат да доведат и до депресия. Добре е децата да се интересуват от различни дейности, но не трябва да бъдат затрупани от сутрин до вечер.
Освен за децата, този запълнен график тежи и на родителите, които трябва да ги водят, взимат и т.н. За това изберете дейности, които детето наистина харесва, така то няма да се съпротивлява, когато отива и ще ходи с желание.

3. Не се сравнявайте с други родители
Знаете, че да сравняваш децата си с тези на другите няма смисъл. Но как се справяте със себе си? Чувствате ли се виновни, защото не можете да накарате детето си да чете всяка вечер в продължение на 30 минути?
Съветваме ви да се отпуснете и да правите всичко възможно да демонстрирате обичта си към децата - да ги гушкате, да ги подкрепяте, да ги изслушвате, когато говорят с вас. Това е достатъчно.
Не усложнявайте живота си и живота на децата си като ги сравнявате с тези на околните. Повярвайте, ще се чувствате много по-щастливи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД