Дентална работилничка учи децата по забавен начин на грижа за зъбките

Първата среща със зъболекаря остава за цял живот, казва д-р Милица АРСОВСКА от "Мегадент"

д-р Милица Арсовска с участници в Денталната работилничка на "Мегадент"Дентална работилничка събра на 20 февруари малчугани в "Мегадент"-Стара Загора. Срещата, която брандът организира с децата, е поредна и има за цел да ги подготви за първия или пореден преглед при зъболекаря. Таргетната група на инициативата включва деца на възраст от 3- до 6-годишна възраст. Това е първия етап, срещаме се извън зъболекарския кабинет, разказва д-р Милица Арсовска. Разказваме приказка за страната Зъбландия, в която има герои като кътно зъбче, кучешко зъбче, разказват се факти около създаването на тази страна.
Т.е. какво се случва в устата, смяната на зъбките, какво работи зъболекарят, защо трябва да се мият зъбките, как трябва да се прави. В работилничката присъства и по един родител на всяко от децата. В почивката малчуганите рисуват какво са разбрали, след което рисунките се оценяват. Има и почерпка - с ябълка, чрез която се сравнява всяка захапка. Независимо че са в малка възраст, децата научават, че всяко дете има различна захапка - всяко отхапано от ябълката парченце е различно. Накрая - как да си мият правилно зъбките, чрез забавна демонстрация на модел. Във вторият етап малчуганите предстои да се се групират по две, най-често в съботен ден, когато няма хора, да разгледат зъболекарския кабинет. И пак има и игра - едното дете е зъболекар, другото пациент. Зъбките се преглеждат и разглеждат, показва се как им се правят шапчици, за да станат красиви когато дойде Феята на зъбките. Тя не харесва мръсни и черни зъби, само чисти и бели.
Най-малките деца първоначално се стресират, не се отделят от мамите, не искат даже да седнат на малкото столче. Но за 30-40 минути, докато са в работилничката, се отпускат, рисуват, хапват. С по-големите се получава много добре от самото начало. Денталната работилничка е успешна, децата си тръгват усмихнати и със здрави зъби.
Провеждаме настоящата инициатива традиционно, тази е четвърта, разказва д-р Арсовска. Идеята се роди в хода на работата ми. Установих, че има проблеми с много от децата. Те не се водят при зъболекар от най-ранна възраст, още от бебета. В практиката се сблъсквам с проблеми при деца още на 2-3 годишна възраст, с появата на млечни зъби. Дължи се на редица фактори, начин на хранене, начин на живот. От ранна детска възраст децата започват да имат проблеми със зъбите. Д-р Арсовска е категорична, че е грешка родителите да ги водят на зъболекар когато се появи проблем, т.е. когато детето започне да се оплаква, че го боли. Всеки родител е добре да направи консултация със зъболекар още с появата на първото млечно зъбче на своето дете. В него момент консултацията е повече за майката, или съответно за бащата - какво да прави, как да процедира с появата на зъбките. Още от бременността майката трябва да е информирана какво да прави с появата на детето й, споделя д-р Арсовска. Освен с цялостната грижа за бебето е хубаво да се поддържа и устната му хигиена, независимо, че то няма нито едно зъбче. Устата трябва да се почиства, поне с марличка, напоена с разредена кислородна вода или обикновена вода, да се хигиенизира. Има много училища за родители, където е включена хигиена на зъбите на децата, но масово родителите не са информирани - кога трябва да се заведе детето за първи път при зъболекар. Те много често дори не знаят кога да започнат да мият зъбките им, правят го когато вече детето има 5-6 зъба в устата. Практиката сочи, че кариесът се появява вече на 2.5 - 3-годишна възраст, често децата в предучилищна възраст имат по 4 кариеса в устата. Повечето - пулпити и пародонтити, което е сериозна инфекция. Детето изпитва болка, особено като се подуе, а идва за първи път на зъболекар, за него е шокиращо. Ако не се подхожда много внимателно, травмата от първата среща със зъболекаря може да остане за цял живот в психиката на подсъзнателно ниво.
Дните, в които се провежда поредната Дентална работилничка в "Мегадент" се оповестяват на сайта на "Мегадент" и във фейсбук страничката й, както и по детски градини в Стара Загора.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД