460 деца са одобрени за лечение от Фонда до месец май

460 деца са одобрени за лечение от Фонда до месец майМинистерство на здравеопазването ще подготви отпадането на чл. 30а, ал. 3 в) от Правилника за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца" като организира провеждането на централизирани обществени поръчки за заплащането на медицинските изделия за нуждаещите се деца. Това стана ясно след изказване на здравния министър проф. Никола Петров на заседанието на Комисия по здравеопазване в параламента.
Неотдавна Пациентски организации "Заедно с теб" (и в качеството на член на Обществения съвет на ЦФЛД) изразихме тревога пред ръководството на МЗ от ескалиращото напрежение в обществото относно заплащането на медицински изделия само по Закона за обществените поръчки.
Заради това е увреден имиджът на Фонда за лечение на деца, създадено е обществено напрежение и респективно отказ на частните болници да работят за в бъдеще с Фонда, което ограничава правата на пациентите за свободен избор“, се казва в писмо на Пациентски организации „Заедно с теб“, които са доволни от предложението на здравно министерство. От там изтъкват, че е важно медицинските изделия да се поемат от държавата след обяествени поръчки тъй като се касае за изразходване на публични средства.
Удовлетворени сме от предложението на министъра проф. Николай Петров да намери решение за контрол на медицинските изделия, за които Фондът за лечение заплаща, а именно с централизирана обществена поръчка. С това решение Министерство на здравеопазването прояви отговорност към контролираното изразходване на публичните средства. А родителите и децата ще получат право на избор при лекар, на когото вярват и ще останат за лечение в България, посочват още от „Заедно с теб“.
Межувременно от Фонда за лечение на деца обявиха, че от началото на годината до месец май 460 деца са били одобрени за финансиране. 328 от тях се лекуват в България, а 132 в чужбина. Средствата, отишли за организационно и финансово подпомагане на лечението, за периода са в размер на 4 554 829 лв.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД