2 на 1000 деца в Европа се раждат с церебрална парализа

2 на 1000 деца в Европа се раждат с церебрална парализаЛипсва регистър на болните от детска церебрална парализа в България. Това заяви доц. Иван Чавдаров, директор на Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „Света София“, на пресконференция.
Болницата е една от малкото, да не кажа единствената, която има електронно досие на пациентите ... Общо взето всички бивши соц страни, за Русия и Украйна не знам, но Чехия, Полша, Словения, Унгария, имат регистър. Той се прави най-малко, за да се знае защо възниква причинно-следствената връзка на това заболяване, за да може да се прави профилактика на възникването“, обясни той.
Освен регистър, няма и достатъчно кадри по физикална медицина, които желаят да работят в специализираната болница. Основната причина за това са ниските заплати. Лекари трудно се намират, повечето медицински сестри са пенсионерки, каза още доц. Чавдаров и изтъкна, че най-голям проблем има с намирането на образовани рехабилитатори, които да работят с деца с ДЦП.
Две на 1 000 деца в Европа се раждат с детска церебрална парализа. Листата на чакащите за рехабилитация в болницата, която разполага само със 100 легла, се увеличава. В момента двама/двама и половина се борят за едно място, като най-много на опашката са кърмачетата. Сред тях има и хора от провинцията, които пътуват до София, каза още доц. Чавдаров. И изтъкна, че в страната ни няма и организация на рехабилитацията на лица с ДЦП, които са над 18. От тази година „Света София“ обслужва лица над тази възраст, но има правомощията да приема само тези до 24 години.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД