2 на 1000 деца в Европа се раждат с церебрална парализа

2 на 1000 деца в Европа се раждат с церебрална парализаЛипсва регистър на болните от детска церебрална парализа в България. Това заяви доц. Иван Чавдаров, директор на Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „Света София“, на пресконференция.
Болницата е една от малкото, да не кажа единствената, която има електронно досие на пациентите ... Общо взето всички бивши соц страни, за Русия и Украйна не знам, но Чехия, Полша, Словения, Унгария, имат регистър. Той се прави най-малко, за да се знае защо възниква причинно-следствената връзка на това заболяване, за да може да се прави профилактика на възникването“, обясни той.
Освен регистър, няма и достатъчно кадри по физикална медицина, които желаят да работят в специализираната болница. Основната причина за това са ниските заплати. Лекари трудно се намират, повечето медицински сестри са пенсионерки, каза още доц. Чавдаров и изтъкна, че най-голям проблем има с намирането на образовани рехабилитатори, които да работят с деца с ДЦП.
Две на 1 000 деца в Европа се раждат с детска церебрална парализа. Листата на чакащите за рехабилитация в болницата, която разполага само със 100 легла, се увеличава. В момента двама/двама и половина се борят за едно място, като най-много на опашката са кърмачетата. Сред тях има и хора от провинцията, които пътуват до София, каза още доц. Чавдаров. И изтъкна, че в страната ни няма и организация на рехабилитацията на лица с ДЦП, които са над 18. От тази година „Света София“ обслужва лица над тази възраст, но има правомощията да приема само тези до 24 години.
„Здравна поща”


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД