Хиперактивните деца - какво трябва да знаем?

д-р Таня БиневаПонятието "хиперактивно дете" все по-често се използва от много родители, коментира д-р Таня Бинева, логопед и психотерапевт.
В ежедневието наричаме "хиперактивни" палавите, физически активни деца, но това е само в ежедневието. Хиперактивността се свързва с трудности в задържане на вниманието. Такова дете го наричаме разсеяно, често сменя интересите си, трудно концентрира вниманието си върху конкретна дейност. За разлика от нас възрастните, децата са по-динамични. По-притеснителен е фактът, ако детето стои мирно и кротко, но това касае възрастта до 2 г.
Важно е родителите да са наясно, че причината за хиперактивност не е една. Това може да е ХАДВ (хиперактивност с дефицит на вниманието), тревожност, аутизъм, дислексия, езиков дефицит (различни говорни проблеми), които да предизвикват нервност при детето.
Хиперактивните деца - какво трябва да знаем?Когато става дума за хиперактивност, породена от дислексия (проблеми с четенето и писането) и проблеми с говора, съвсем естествено е то да спре да внимава в час, по време на урок в детска градина и др., тъй като дислексията не позволява да разбере материала. Тук трябва да се потърси незабавно логопед, но практикуващ, познаващ много добре спецификата на конкретния проблем, допълва д-р Бинева.
По отношение на тревожността мога да споделя от своя опит, че тревожните родители отглеждат тревожни деца, т.е. нервността при родителя влияе при психиката на детето.
Как се открива хиперактивността и как се преодолява? Това става с помощта на детски психотерапевт, който най-добре да прецени на какво се дължи проблемът и да насочи родителите към методи за разрешаването му. Намесата на логопед и семеен консултант също е задължителна.
Хиперактивните деца не са болни. Хубаво е това да се знае както от родителите, така и от цялото общество. Те просто имат нужда от терапия и специалист, който да диагностицира точно, и впоследствие да бъде назначена правилна терапия, която да изведе детето от кризисното състояние.
За щастие, в България за разлика от САЩ например, повечето специалисти не пристъпват към медикаментозно лечение, а ползват други похвати, уточнява още д-р Бинева.
За повече информация и консултации: д-р Таня Бинева, логопед и психотерапевт, 0885877288.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД