В Пловдив са регистрирани нови шест случая на морбили

В Пловдив са регистрирани нови шест случая на морбилиНови шест случая на морбили са регистрирани в Пловдив през изминалия уикенд, съобщиха от регионалната здравна инспекция пред "Фокус", пише dnevnik.bg. Пробите от тях ще бъдат изпратени днес в лаборатория в София.
Така общо регистрираните случаи на морбили в областта стават 42, като 21 от тях са потвърдени, а за останалите случаи се очакват резултати от взетите проби.
Д-р Миника Троянчева от здравната инспекция в Пловдив уточни, че случаят с починалото от морбили 10-месечно бебе има връзка с първите регистрирани случаи на пациенти от болница "Св. Мина". "Надявам се това да е достатъчно сериозен повод майките, които отказват да имунизират децата си да преосмислят решението си", заяви тя пред "Фокус".
Пред агенцията директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви, че "в момента има взрив от морбили". По думите му вирусът е дошъл от Румъния. "Морбили е инфекция, която ако има население, което не е имунизирано с достатъчно напрегнат имунитет, могат да се увеличат случаите. Интересното е, че в последните седмици случаите не се увеличават много, което е благоприятно за овладяване на този взрив. Най-важното е да се вземат мерки неимунизираните деца, особено до 5-6-годишна възраст, трябва да бъдат задължително имунизирани", коментира той.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД