В България има само 20 детски хирурзи

В България има само 20 детски хирурзиВ страната има само 20 детски хирурзи. Броят на неонатолозите, на детските психиатри, на общопрактикуващи лекари намалява в цялата страна. 90 на сто от заминаващите за чужбина са 90 на сто от новозавършилите лекари. Това каза заместник-председателят на БЛС Галинка Павлова, която участва в конференция, посветена на здравеопазването.
Голяма част от медиците не получават достойно възнаграждение за труда си, липсват условия за кариера, въпреки новите нормативни промени, липсват ясни правила за финансиране на лечебните заведения, което поражда съмнения за разпределението на бюджетите на лечебните заведения, допълни тя.
Проблем с кадровото обезпечаване на системата на здравеопазването има и сред съсловието на медицинските сестри, акушерките и лаборантите.
Според съсловната организация държавата трябва да разработи политика за осигуряване на кадри, а не Националната здравна карта да е рестриктивен документ.
БЛС настоява за здравеопазване да се отделят не 4 на сто, а 7-8 на сто от Брутния вътрешен продукт, а средствата за извънболнична помощ и профилактика да се увеличат, за да се облекчи системата на болничната помощ.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД