Възстановяват реимунизацията на 6-годишните деца

Възстановяват реимунизацията на 6-годишните децаОчаква се в средата на месеца проблемът с прекратената реимунизация за децата на шестгодишна възраст да бъде решен и процедурата да бъде възстановена. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред парламентарната здравна комисия.
По неговите думи търгът за доставка на ваксини вече е приключил и има фирма, която го е спечелила. До няколко дни компанията трябва да достави достатъчно количество препарати.
Припомняме, че тази есен първокласниците в страната масово са тръгнали на училище без задължителна ваксина. Преди 15 септември е трябвало те да бъдат ваксинирани срещу четири животозастрашаващи заболявания - дифтерия, колкюш, тетанус и полиомиелит, но това не е станало заради кризата с ваксините за новородени.
Специалистите обясняват, че отлагането на имунизациите на 6-годишните деца не крие сериозни рискове за здравето им, защото тя поддържа вече изградения имунитет.
Неотдавна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обясни, че проблемът с недостатъчният брой ваксини е по вина на двете компании, които трябва да осигурят необходимите количества за страната ни.
Медикът цитира писмо до Министерството на здравеопазването от една от фирмите доставчици, според което всички количества за 2015 и 2016 г. вече са разпределени измежду другите държави, с които компанията има сключен договор.
Другата фирма, на която страната ни разчита, пък имала в наличност само около 20 000 дози, които ще стигнат за съвсем кратък срок от време. В същото време и двата доставчика не се явяват на обявените от ведомството търгове за поръчка на ваксини и настояват за лично договаряне с властите.
Шарков окачестви тази практика като извиване на ръцете. Според него обяснението, че България е малък пазар за тях, е невалидно, защото у нас също има деца, които се нуждаят от здравни грижи и ако компаниите поддържаха коректни отношения с ведомството, всичко би било наред.
Той обаче даде оптимистични прогнози и подчерта, че проблем с ваксините възниква всяка година от много време насам, но винаги по един или друг начин здравните власти успяват да го решат.
Препарати за най-рисковата група – новородените, има достатъчно, категорични са от ведомството на д-р Москов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД