Увеличават сумата за детски костно-мозъчни трансплантации

 Увеличават сумата за детски костно-мозъчни трансплантацииРазгледахме наредбата за трансплантации и взехме решение сумата за костно-мозъчна трансплантация на деца, която сега е 40 хиляди лв., да достигне между 60 и 100 хиляди лв. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред Комисията по здравеопазване, предаде БГНЕС.
Москов поясни пред народните представители, че над 65% от инвестиции на здравното министерство са свързани с детски и акушеро-гинекологични структури.
Според него спокойствие по отношение на бюджета на НЗОК няма и не бива да има, тъй като за първото 6-месечие 63% от средствата за лекарства в болниците са използвани.
Здравният министър съобщи, че няма видима тенденция за увеличаване на болничните дългове. Данните от края на април сочат, че задълженията на лечебните заведения са нараснали с 0.6% спрямо миналата година. Задълженията на ВМА са намалели с милиони левове, с 4 млн. лв. по-малко са дълговете на пловдивската болница "Св. Георги", болницата в Стара Загора също е стабилизирана.
Москов обеща пред депутатите още през 2016 г. да бъде ясна сметката, по която ще се договарят цени и обеми с лечебните заведения. Това се налага тъй като медицинските дейности не са правило остойностени.
Здравният министър подчерта, че реалният старт на изготвянето на здравната карта не може да бъде направен преди приемането на поправките в Закона за лечебните заведения. Основните критерии при изготвянето й ще бъдат леглата по видове заболявания, достъпността, качеството и комплексното обслужване. Няма как да няма пострадали структури от изготвянето на здравната карта, но МЗ ще се води от обективни критерии, а не от формата на собствеността, увери здравният министър.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД