Търсят 56 000 лв. за дете с рядка болест

Болестта на Ниман Пик - тип СМинистерството на здравеопазването ще поиска от финансовото ведомство допълнителни средства в портфейла си за лечение на дете със специфично заболяване. Това става ясно от писмо на ресорния министър д-р Петър Москов до колегата му Владислав Горанов.
Допълнителните разходи по бюджета са предназначени за подпомагане на лечението на дете, страдащо от болестта на Ниман Пик - тип С. Тя е изключително рядка и приключва с фатален край.
Характеризира се с липидно натрупване, което е резултат от дефицит на лизозомния ензим кисела сфингомиелиназа.
За болестта не са налице приложима подходяща конвенционална терапия и разрешени за употреба в Евросъюза лекарствени продукти. Единственият одобрен лекарствен продукт за третиране на болестта е продуктът „Завеска“, който не лекува, а само забавя натрупването на холестерола в клетките. За овладяване на заболяването е необходимо неговото пълно изчистване.
Този препарат вече е отпуснат на детето от Националната здравноосигурителна каса.
От осъществения контакт на бащата на детето с лечебни заведения и специалисти в Испания, Франция и Германия, става ясно, че в Майнц, Германия се подготвя втора фаза на клинично изпитване за лекарствен продукт за това заболяване, но на този етап това не решава проблема за лечението на детето.
За болестта на Нийман Пик тип С е одобрен с протокол като състрадателно лечение от Американската агенция по храните и лекарствата експериментално вещество, което понастоящем се прилага при повече от 20 деца в САЩ, Испания и Норвегия.
Допълнителните средства в размер на 56 000 лева по бюджета на здравното министерство са предназначени за закупуване на хидроксипропил бета циклодекстрин (Hydroxypropyl-beta-cyclodextrin - HPbCD).
С предложеният проект се изпълнява една от политиките на Министерство на здравеопазването, а именно осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението, отбелязват от ведомството.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД