С деца на море - внимание!

д-р Невена СтояноваМорският сезон настъпва, а с него идват и многобройните родителски въпроси, свързани с темата „С деца на море”. По нея разговаряме с д-р Невена Стоянова, специалист по детски болести и неонатология в старозагорската МБАЛ „НиаМед”.
Категоричното мнение на лекарите е, че бебе на възраст под 4 месеца не бива да бъде излагано по какъвто и да било начин на слънце. То няма място нито на плажа, нито край басейна, пък било то и под сянката на чадъра, казва д-р Стоянова. След 6-месечна възраст бебето може да престои кратко време на плажа, но задължително под чадър и облечено с тънки памучни дрешки. Трябва да има шапка на главата и да е предварително намазано с детски слънцезащитен крем с UV фактор над 30 и съдържащ витамините А и Е. По принцип малките деца имат незрялост по отношение на терморегулацията. Кожата им не може да се защитава от слънцето. Потната им секреция не е доразвита, образуването на меланин – също. Затова трябва много да се внимава с детското присъствие на плажа, обяснява д-р Стоянова.
Тя съветва да не потапяме за дълго детето си в морето преди да е навършило 2 годинки, защото водата не е чиста и може да предизвика алергии и обриви. Същото се отнася и за басейните, чиято вода изобилства от химически препарати.
С деца на море - внимание!След навършването на възрастта от 2 годинки можете да бъдете по-спокойни за детето си на плажа, но шапката с периферия, обилното намазване със слънцезащитен крем с UV фактор над 30 и стоенето под чадър остават задължителни. Препоръчително е за плаж да се използват часовете от 9 до 11 и след 16 ч. Това, впрочем, е съвет и към по-възрастните любители на морската вода и слънчевите лъчи. Абсолютно не е полезно да се опълчите на плажа във времето между 12 и 15 ч., дори и да прекарвате повечето си време във водата или под чадъра.
Когато тръгвате за море със своите деца, не забравяйте да вземете със себе си домашната аптечка, съветва д-р Невена Стоянова. За гардероба на малките палавници изберете само дрешки в светли цветове и от естествени материи. Сандалките и маратонките също е препоръчително да бъдат от естествени материали.
Термометър, антипиретици за сваляне на висока температура, детски капки за нос, за очи и за уши, свещички за повръщане са сред задължителните лекарства, които трябва да носите. След съвет от лекар вземете също обезателно детски медикамент срещу разстройство. Диарията е една от най-честите болести, които децата „лепват” на морето. Затова бъдете внимателни с какво ги храните и не ги дръжте дълго във водата. Ако все пак детето ви хване разстройство, веднага вземете мерки, като му давате лекарства, поставите го на хранителна диета и през чести интервали му давате по малко вода, за да се избегне дехидратацията. Ако обаче и след втория ден малкото човече продължи да поддържа висока температура и да повръща, е необходимо да потърсите лекарска помощ, казва д-р Стоянова.
Задължителни за аптечката са и превързочните материали, придружени с риванол и кислородна вода, които помагат за оказване на помощ при падания и други рани. Предвид факта, че напоследък все повече деца проявяват алергии, е добре да носите и антиалергични кремове.
Репелентите също са препоръчителни, защото край морето често ставаме жертва на комарите. Ако мажете с тях децата обаче трябва да прочетете предварително какво пише на опаковката или да се посъветвате с аптекарите, от които купувате. Имате репеленти, които не са препоръчителни под определена възраст.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД