В последните години късогледството при децата се разпространява като епидемия

Сподели д-р Димитрина ЖЕЛЯЗКОВА, офталмолог

д-р Димитрина ЖЕЛЯЗКОВАКъсогледството при децата става все по-сериозен проблем през последните години. Нашите наблюдения показват, че то се появява във все по-ранна възраст, а прогресията на по-високи стойности на диоптрите е по-бърза, обяснява д-р Димитрина Желязкова, специалист офталмолог. Преди се считаше, че появяването на късогледство в ранна детска възраст се дължи най-вече на наследствения фактор, но сега наблюденията ни показват, че то се проявява в много случаи и при деца, които нямат роднини с този проблем. Най-малките ни пациенти са едва 6-7-годишни, казва д-р Желязкова.
„Подмладяването” на късогледството и по-бързата му прогресия не са характерни само за децата в България. Статистиката показва, че тенденцията е в световен мащаб. Първите по-сериозни наблюдения върху деца са направени в страни от Азия. Те са започнали през 1983 г. Тогава се установило, че 5.3% от децата до 16 години имат късогледство. В последните няколко години обаче този процент е скочил на 21.
Късогледството се разпространява като епидемия. И това се дължи на начина на живот на подрастващото поколение. Децата ни са фиксирани с часове наред пред компютри, таблети, смартфони, плейъри, телевизори. Те прекарват много по-продължително време в затворено пространство, а в такова осветеността е със 100 пъти по-ниска отколкото на открито. Отделно изкуственото осветление също вреди на зрението. Доказано е, че деца, които прекарват повече време навън в игри на открито, са по-малко предразположени към късогледство. Навън е не само по-светло. Детските очички гледат по-близки и по-далечни обекти. Така окото се настройва да „вижда” по-добре, обяснява д-р Желязкова.
В последните години късогледството при децата се разпространява като епидемияУвеличаването на малките пациенти с късогледство е факт и световна тенденция. Много е важна ролята на родителите за своевременно взимане на мерки за справяне с проблема. В развитите страни прегледи на очите на малките деца се правят през 6 месеца. У нас не е така, но ние смятаме, че е абсолютно задължително родителите да заведат детето си на офталмолог на третата, шестата година и преди започването на първи клас. Често децата, поради малката си възраст, не могат да споделят сами своя проблем, но родителите и учителите трябва внимателно да ги наблюдават. Ако едно дете започне да приближава твърде много до очите си книжката или предмета, с който си играе, то трябва да бъде заведено на лекар-специалист, смята д-р Желязкова.
Много е трудно днес да ограничиш достъпа на едно дете до съвременните технологии, но все пак родителите трябва да правят всичко възможно да не се прекалява със седенето пред компютъра и таблета. Още по-лошо е, когато дете втренчва дълго време очички в малък екран, какъвто е например този на мобилните телефони. Децата ни са достатъчно натоварени в училище. На очите им е нужна почивка. Затова съветваме на всеки 20 минути да се спира дейността, свързана с четене или гледане на компютър, за да се отпусне погледът. Другото, което съветваме родителите – спорт и пак спорт. Той откъсва от компютрите и дава здраве и енергия, казва д-р Желязкова.
Тя съветва още родителите да не изпадат в паника, ако разберат, че децата им имат късогледство. Наскоро имах такъв случай. Майката започна да се вайка как ще сложи на 6-годишното си дете очила. Няма нищо страшно. Късогледството не е болест. Освен това съвременната медицина вече разполага с достатъчно средства, за да отстрани проблема или да го направи по-малко видим. След като навърши 18 години, един млад човек може да се подложи, при определени условия обаче, на рефрактивна лазерна хирургия за отстраняване на диоптрите. Друг вариант е имплантирането на факични лещи, които коригират диоптрите. Контактните лещи също са алтернатива на очилата. Но и да се носят очила не е страшно, обяснява д-р Желязкова.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД