Над 30% от учениците са с наднормено тегло

Над 30% от учениците са с наднормено теглоПовече от 300 български ученици тежат между 100 и 190 кг., показват най-новите данни на Националния център за обществено здраве и анализи.
Към днешна дата статистиката показва, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване – 12,7%.
Близо 25% от децата, които имат наднормено тегло обаче, продължават да консумират възможно най-вредните хранителни продукти. Последната анкета, проведена от Центъра по обществено здраве, сочи, че юношите, консумирали поне веднъж дневно торти или други сладки, са 20,4%.
Чипсът и снаксовете са любима храна на 12,8% от децата. Всеки пети ученик пък редовно пие безалкохолно със захар. Проблем има и с енергийните напитки, като данните показват, че 7% от тийнейджърите си ги купуват често.
Ниската физическа активност на подрастващите е също толкова притеснителна.
Според данните само 24% от изследваните деца упражняват препоръчваната физическа активност от минимум 60 минути на ден, а 35% от децата са физически активни два дни в седмицата или по-малко.
Все повече от децата с наднормено тегло не приемат пресни плодове и зеленчуци.
Един от най-сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България е нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност. Те са важен фактор за относително увеличаващия се дял на деца и възрастни, страдащи от затлъстяването, смята доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика.
Според нея зърнените храни са важен източник на енергия, като пълнозърнестите видове са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества - растителни влакнини, витамини и много минерални вещества.
Доц. Дулева допълва още, че сутрешната закуска е много важна, тъй като след дългия нощен сън организмът се нуждае от зареждане с енергия и хранителни вещества. Това прави закуската чудесно начало на деня и осигурява енергия за учене, игри и спорт.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД