Момчетата и момичетата учат различно

Момчетата и момичетата учат различноНаучни изследвания доказват, че начинът, по който момчетата и момичетата възприемат света е съвсем различен.
Движението е от особена важност за момчетата - Накарайте едно момченце да седи мирно и внимателно да слуша и можете да сте сигурни, че след третата минута безвъзвратно ще изгубите интереса и желанието му да участва в каквото и да сте го забъркали.
За да задържи вниманието на младежа, учителят или родителят е препоръчително да се движи и да използва дейности, включващи движение, тъй като то е в природата на мъжете.
Още в утробата, както показват много ултразвукови прегледи, момчето е доста по-подвижно от момичето. Често, дори когато има творческа задача с рисуване, "мъжете" в час изобразяват движещи се предмети като коли, камиони, ракети и т.н.
За сравнение, рисунките на момиченцата често са с къщи, цветя, принцеси и семейство. Образите са доста метафорични. Науката доказва, че мъжкото око е пригодено да следи движението и това изостря вниманието на детето, насочва всички сетива в посоката на движението, поражда леки нива на стрес, които от своя страна повишават притока на кръв към мозъка и по този начин увеличават концентрацията. Момчето е нащрек, когато е изправено и се движи, а не когато седи неподвижно. В праисторически времена това явно е било свързано със следенето на плячката, но днес може да се използва като средство за поощряване на ученето при момчетата в класната стая.
 Движението не е необходимост при момичетата - Те се концентрират по-добре, когато са седнали спокойно на масата в кръг с лице една към друга - те са емпатични и лесно установяват взаимоотношения с другите в групата. Цветовете и детайлите привличат вниманието им, затова на дъската е добре да се използват разнообразни маркери. Много пъти има разлика в несесерите на момчетата и момичетата. Докато при първите обикновено цари хаос и има един химикал и един молив за всеки случай, плюс евентуално гумичка и още нещо, което детето не е загубило все още, то при момичетата доста често всичко е старателно подредено и обикновено е налице пълен комплект от цветни химикали с минимум 8 цвята. Новите думи от съответния урок се изписват с различна краска всеки път, доста често са придружени и от рисунки (децата харесват идеята да рисуват изображение вместо да пишат превода на български) и декорация на самата страница в тетрадката. Брокатените химикали са хит, а в последната година наблюдавам и тенденция към използването на стикери. Момичешките тетрадки понякога са истинско произведение на еклектичното изкуство.
Науката обяснява всичко с конкретни понятия. Женският мозък произвежда повече серотонин и окситоцин, които са предпоставка за по-спокойно поведение и затова момичетата са по-способни да прекарват повече време седнали и съсредоточени. Също така хипокампусът - онзи център в мозъка, в който са областите, отговорни за речта и паметта, е по- голям и по-бързо се развива при дамите. Това пряко влияе върху развитието на речниковия запас, както и на уменията за писане и четене - момичетата по-леко научават правилата на писмената реч и речта въобще.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД