Как да бъдат по-здрави децата ни?

Как да бъдат по-здрави децата ни?Здравето е най-важното нещо за всеки от нас и странно защо именно за най-важното нещо, от което зависи животът ни и животът на нашите деца знаем толкова малко?! Смятаме, че темата е твърде сложна и не си правим труда да се поинтересуваме относно това от какво зависи да бъдем здрави, защо някои деца изкарват цялото си детство без да се разболеят сериозно нито веднъж, докато други боледуват всеки месец. Защо едни хора се винаги изпълнени с енергия и не знаят какво е болест, докато други цял живот страдат от хронични болести? Не се замисляме за това. А трябва. Това е най-важното. Защото от нас зависи, единствено от нас!
Всеки е различен. Някои имат по-силна имунна система от други. Някои имат наследствена обремененост от различни болести. И въпреки всичко, ако човек живее правилно и се лекува правилно, независимо от наследствената обремененост и индивидуалните си слабости, всеки от нас може да бъде здрав. Особено децата ни. Най-вече те. Ние възрастните сами определяме начина си на живот. Но децата са жертва на своите родители. Те не вземат решения, относно как да живеят и как да се лекуват. Те носят последиците от решенията на родителите си и изпитват на гърба си родителските грешки.
„Детето ми често боледува” - сигурно често чувате тази реплика. А какво правим, когато детето боледува? - Водим го на лекар. И какво прави този лекар? Изписва лекарства. Колко често детето ви пие лекарства? Всеки месец или веднъж на два месеца. Не се ли замисляте как толкова мъничък организъм успява да се справи с толкова много химия, която му изливате толкова често под формата на сиропи, капки, че дори и антибиотици? А след това твърдим, че детето е със слаба имунна система и затова боледува. Че как да има силна имунна система, като постоянно в организма му се изливат химически препарати, с които то едва съумява да се справи?
Така израстват повечето деца. Тъжно, но факт. Не е нормално след като оздравее, детето да съумее да бъде здраво едва месец - два и после отново да бъде болно. Не е нормално имунната система на детето да не може да се справи с една обикновена хрема и хремата да се превърне в упорита кашлица, която пък бързо да слезе в гърдите. Това също не е нормално. Не е нормално също и всяко трето дете да бъде алергично и да не може да се храни номрално и да играе нормално. Не е нормално деца да приемат продължително противоалергични лекарства, чието действие е открито подтискане на имунната система. Това не е нормално. Само че почти всички по този начин отглеждат и лекуват децата си. Нищо, че не е нормално.
А, алтернативи има! Съществува т. нар. наречената холистична медицина, която разглежда човешкия организъм като едно цяло, изградено от три нива – физическо, умствено и емоционално. Тези три нива са обединени в една обща система, която функционира в баланс, благодарение на вътрешната сила в организма, която се грижи за функционирането на всички органи и системи и взаимодействието между тях. Тази вътрешна сила сме свикнали на физическо ниво да наричаме имунна система. Това е нещото, което ни поддържа живи и здрави. За да функционира то обаче е нужно да не издевателстваме върху организма на физическо, умствено или емоционално ниво, защото силните вмешателства нарушават вътрешния баланс.
Всички сме изпитвали какво става с нас, когато изживеем силен стрес. Сресът на физическо ниво може да бъде под формата на силен студ, на който излагаме организма без предварителна подготовка и тогава най-често резултатът е настинка, съпроводена с хрема, кашлица, температура, обща отпадналост. Стрес под формата на дехидратация, може да доведе дори до смърт. Стресът може и да е на психо-емоционално ниво, когато в следствие на силна уплаха, скръб, страх човек може да започне да заеква, да изпадне в депресия, да започне да страда от различни неврологични заболявания и т.н.
А децата са много по-податливи от нас възрастните на стрес. Излагането на вредни химически вещества (каквито са лекарствата) и преживяване на психически и емоционален стрес често съпътстват ежедневието на най-малките.  Обикновено даваме на децата си лекарства много по-често, отколкото пием ние.  За много майки панадолът и нурофенът (или другите техни еквиваленти) се намират винаги под ръка и те с готовност сипват лъжичка в устичната на невръстното си отроче всеки път, когато то е неспокойно поради неразположение, поставена ваксина или никнене на зъбче. Любопитно ми е колко от тези майки са изчели отбелязаните странични ефекти на лекарството от брошурата, преди да дадат сиропчето на невинното си дете. Защото ако бяха прочели какви странични ефекти крие дори най-безобидното бебешко сиропче, надали биха посегнали към шишенцето. Но повечето хора не четат, а после се оплакват, че децата им често боледуват.
За да бъде здраво детето Ви:
Не давайте лекарства, особено в ранна възраст. Ако бебето се разболее има щадяща медицина, която не ползва химически лекарства. Такава медицина е хомеопатията. Хомеопатичното лечение обаче трябва да ви бъде предписано от класически хомеопат, който е учил хомеопатия 4 години, а не от личният ви лекар, изкарал едномесечен курс по хомеопатия, защото той не знае как да лекува хомеопатичнo и ефект от лечението няма да има.
Внимавайте какво яде детето ви, а също и с какво си играе и какво го заобикаля. Защото химикалите не са само в лекарствата. Всички изкуствени оцветители, консерванти, овкусители и т.н., които присъстват в големи количества дори в детски храни, всички отровни пластмаси от които правят играчки и дори бебешки шишета, както и козметиката, с която къпем и мажем бебето, често причиняват сериозни проблеми на здравето.
Погрижете се детето да живее в среда без стрес, доколкото е възможно. Ако детето не иска да ходи на градина/ не иска да се отделя от вас /не иска да се отбие/ не иска да спи самостоятелно/ или оказва съпротива към каквото и да било друго не го карайте насила, а измислите начин да го предразположите така, че да хареса идеята, да свикне с нея постепенно и да я приеме без да страда.
Бъдете любящи към детето си и никога не забравяйте, че основната ви задача като родители е да го обичате, а чак след това да го възпитавате. Не очаквайте да бъде здраво дете, което постоянно среща упрека на родителите си, което често се чувства изоставено и неразбрано. Бъдете любящи, вместо да бъдете строги, за да имате здраво и уравновесено дете.
Не напразно Световната Здравна Организация и сериозни педиатрични асоциации по света препоръчват кърменето на поискване и късното захранване като модел за отглеждане на деца в ранна възраст. Този модел на отглеждане на бебето, при който бебето расте близо до мама и се храни с нейното мляко всеки път, когато пожелае отговаря на всички показатели, описани непосредствено по-горе. Кърменото на поискване бебе не приема химически вещества – не се храни с формула, а с биологично човешко мляко, не приема лекарства, защото антителата в кърмата го поддържат здраво, чувства майчината любов и не изпитва стрес, защото е винаги близо до мама и всички негови нужди получават незабавен отклик.
В по-късна възраст, когато детето започне да посещава детско заведение и разшири своите хоризонти, поддържането на здравословна среда става по-трудно. Трудно е да обясним на отрочето си защо не позволяваме да яде царевични пръчици, при положение, че останалите деца на площадката хапват наволя. Как да обясниш на толкова малко дете, че в подобни храни в България се влагат вредни оцветители и консерванти, които в други напреднали страни отдавна са забранени, тъй като вредят на човешкото здраве? Как да обясним на детето си, че мама иска отново да се върне към кариерата си и не може по цял ден да бъде до него? Трудно е детето да разбере тези неща. Но когато между майката и детето има здрава връзка и силно доверие, макар да не разбира доводите, детето се доверява на избора на родителя и приема по-лесно. Приема без силен стрес. Детето, отглеждано привързано и в любяща и изпълнена с уважение към него среда се адаптира по-лесно и организмът му боледува по-малко.
Лекуваме или потискаме симптомите?
Когато говорим за здраве и болести е важно да си дадем сметка какво е излекуване и какво е потискане на симптомите. Защото за съжаление, когато отидем на лекар, той рядко ни лекува, а в повечето случаи просто потиска симптомите.
Когато детето вдигне температура, то е за да ни покаже, че нещо не е наред. А ние сваляме температурата по изкуствен начин с Нурофен/Панадол или подобен химически продукт, без да се вълнуваме какво причинява тази температура. Когато детето има бактериална или вирусна инфекция ние се опитваме да избием бактериите или вирусите, без да си даваме сметка защо имунната система на детето не е съумяла да предпази организма от навлизането на бактерии или вируси. Ако всичко с това дете беше наред, то организмът му нямаше да позволи тези бактерии или вируси да влязат в него. А ние даваме на детето антибиотици, които избиват бактериите, но не се справяме с истинакста причина.  И съвсем скоро детето отново е с инфекция – нормално!Детето ще продължи да допуска бактерии и вируси в организма си докато не възстановим баланска в организма му. А това с антибиотици и сиропи не става. Антибиотиците напротив, допълнително нарушават баланса в организма. Всеки път, в който давате на детето си лекарство против висока температура, против кашлица, против хрема и т.н. трябва да сте наясно, че това, което правите е единствено потискане на симптомите, а не лекуване. Всяко потиснато нещо рано или късно ще избие в много по-силна форма. Не можем да потискаме до безкрай. Често потисканите кашлици прерастват в бронхити, а те от своя страна в пневмонии. Потисканата алергия прераства в астма. Потисканите инфекции стават резистентни към антибиотици и трудно се овладяват и т.н.
Обръщайте внимание също, когато детето е нервно и избухливо, или пък твърде затворено и плахо. Това са сериозни симптоми, които показват, че на психо-емоционално ниво нещо не е наред. Караме се на детето, когато проявява агресия, без да си даваме сметка, че агресията не е нищо друго, освен най-ясният индикатор, че балансът на организма е нарушен. Нарушеният баланс избива винаги в агресия навън към другите или агресия навътре под формата на прекалена затвореност, плахост и депресивност.
А с правилен подход, с помощта на щадяща медицина, която не потиска симптомите, с грижи за баланса на цялостния организъм можем да се отървем завинаги от нежеланите симптоми.
Всеки може да го направи. Зависи от нас самите. От никой друг!
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД