Лекарствата за онкоболни деца стават безплатни

Лекарствата за онкоболни деца стават безплатниЛекарствата за деца с онкохематологични заболявания стават безплатни. Министерството на здравеопазването поема ангажимента да включи медикаментите в безплатния списък, след като Асоциацията на родителите на деца с онкоболести сигнализира бТВ за проблема.
Преди няколко дни, на 15 февруари - Световния ден на борба с рака при децата, стана ясно, че в най-големите болници в страната животоспасяващите лекарства за деца с онкологични заболявания са изчерпани.
Затова родителите в продължение на месец се опитвали да се свържат с Министерството на здравеопазването, но без успех. Миналата седмица те призовали телевизията за среща с министъра.
Четири дни по-късно последвала и срещата в министерството на здравеопазването.
В министерството представители на Сдружение „Деца с онкохематолотични заболявания” обяснили, че става дума за лекарства, които нямат заместители, не могат да бъдат заменени с нищо друго, а през 2010 г. са изчезнали и от българския пазар. Налагало се родители да ги купуват от чужбина.
В крайна сметка решихме, че както Фондът за лечение на деца може да закупува тези лекарства, които не са регистрирани, има тази възможност, отсега нататък да закупува всички лекарства за децата с онкохематологични заболявания, които в момента не са регистрирани и болниците няма как да се снабдят с тях, обеща директорът на Фонда за лечение на деца Павел Александров.
Децата с онкохематологични заболявания в България са около 150.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД