МЗ: През декември ще има 5-компонентна ваксина за бебета

МЗ: През декември ще има 5-компонентна ваксина за бебетаДоставка на петкомпонентна ваксина за имунизация на новородени ще има през декември, съобщават от здравното министерство. От там уточняват, че са предприети стъпки към прекратяване на процедурата за шесткомпонентна ваксина, след като стана ясно, че единственият регистриран участник предлага лекарствена форма, нерегистрирана в Позитивния списък.
Същевременно работна група в министерството готви изменения в Наредба 15, които се предполага да прекратят създадения с предишните промени хаос.
Към момента ситуацията с ваксините е следната: общопрактикуващите лекари разполагат с четирикомпонентна ваксина, плюс ваксина срещу хепатит Б, с която трябва да имунизират децата, родени след първи юни тази година.
Заповед за използването на тези ваксини бе издадена от министър Ненков в края на август. По данни от МЗ, 14 000 дози четирикомпонентна ваксина са раздадени на общопрактикуващите лекари до 15 септември – за обхващане с първи прием на подлежащите 11 760 новородени през юли и август, след влизане в сила на промяната на Наредба 15. Към 28 септември наличните количества ваксини в РЗИ са 4361, отчитат от здравното ведомство и уточняват, че от 1 октомври ще започне раздаването на нови 14 000 дози за извършване на втори прием.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД