За да има детето ни по-висок имунитет

 За да има детето по-висок имунитетНастъпва есента и пускаме детето в училище или детска градина, колкото с вълнение, толкова и с притеснения, свързани с негативите, които придружават детските колективи. Постоянно течащ нос, кашлица, настинки и грип, чревни инфекции...
Няма как да избегнем риска от боледуване на детето, заради честата среща с непознати бактерии и вируси, на които сме изложени всички и неговия развиващ се имунитет. Примирението обаче, че детето ни е болнаво и организмът му е по-слаб, не е характерно за родителя. Все пак имунитетът не се дължи просто на гени. Съществуват някои ефективни и проверени с годините начини да се подобрят защитните сили на детския организъм. Няма имунна система, която да осигури 100% защита от причинители на инфекции и болести, но добрият имунитет, със сигурност, позволява на детето повече да играе и расте свободно и безгрижно. За добър имунитет се говори и когато боледуването протича за кратко, организмът се възстановява бързо и става по-устойчив на патогенни микроорганизми.
Хранене и меню
Грижата за добрия имунитет на детето започва от създаването на здравословен режим на хранене. Той трябва да осигурява задължително необходимите полезни вещества и нутриенти на организма на детето, за да може той да расте и се развива правилно, както и органите му и обмяната на веществата му да функционират без затруднения.
Храните, които следва да консумира детето, трябва да са най-вече природни продукти, изчистени от вредните влияния на хранително-вкусовата промишленост. Грижата трябва да е насочена към получаване на полезни източници на енергия и балансирано поднасяне на въглехидрати, белтъчини и мазнини. Богатите на мазнини и прости въглехидрати храни, освен че допринасят за наднормено тегло, са причина и за поява на умора, загуба на тонус, вредят на метаболизма и накърняват имунитета. За химическите субстанции в храните е излишно да се споменава, че в най-лошия случай, са причина за вредни процеси в организма, бавно натравяне, възпаления и алергии.
Нездравословната храна натоварва организма на детето и го прави по-слаб, дори и да не се стигне до патологични състояния.
Мярка в насока предпазване на детето от болести е да се изключи също така захарта от менюто му, доколкото е възможно. Това не означава детето да бъде лишавано от десерти, а те да бъдат разумно подбирани.
Здравото дете трябва да консумира основно зеленчуци, цели плодове, салати, ядки, семена, зърнени и бобови култури, яйца, риба, мляко и месо.
Грижете се за микробиома на детето
От изключително значение е грижата за чревния микробиом, на който дължим голяма част от силата на имунитета си. Пробиотиците са полезни не само за храносмилателните процеси, те ни предпазват и от влиянието на патогенни организми и подпомагат отделянето на токсични вещества извън организма.
Храносмилателната система при детето е силно чувствителна, микробиомът при него тепърва се залага и развива. Той много по-често отколкото при възрастните е унищожаван при срещата с новите болестни причинители и прием на антибиотици и други медикаменти, с които често детето излишно е натоварвано в най-ранна детска възраст при честите си боледувания.
За поддържане на чревната полезна микрофлора е препоръчително децата ежедневно да консумират кисело мляко, съдържащо бифидо и лактобактерии.
Пазете детето от стрес и тревожност
Няма стресиран организъм, който да не е податлив на боледуване!Това е факторът за отслабен имунитет, който родителите най-често забравяме. Не може да смятаме, че само ние, като възрастни, сме подложени на стрес и напрежение. Децата се тревожат не по-малко, даже много повече, та нали те тепърва навлизат в света и нещата, които срещат в повечето случаи са им непознати и много по-често от нас търпят своите лични малки провали...
В детския организъм действат същите убийствени механизми на стреса, както и при възрастните – растат нивата на кортизола и адреналина, които са известни с унищожителната си мощ спрямо имунитета.
Щастливото дете не желае да лежи в леглото и дори да се случи да се разболее има безупречен вроден стимул да оздравее по-бързо и изследва отново света.
Уви, няма как да създадем идеална среда за детето си. Важното е да пазим детето от постоянното напрежение, както и да му даваме достатъчно време за почивка; след един неприятен епизод да осигуряваме няколко положителни и отпускащи моменти...
Сън
Задължително условие за здраве е детето да спи достатъчно. По време на съня организмът „поправя“ всички вреди, които са настъпили по време на процесите, протичащи през деня. Възстановяват се защитни сили, синхронизират се процеси.
Според възрастта, децата се нуждаят от 10 до 14 часа сън на денонощие.
Важно е помещението, в което спят да е проветрено, с температура около 19 градуса и затъмнено. Всички фактори, които могат да му навредят, следва да бъдат отстранени – това най-вече се отнася до електротехниката, всички уреди с екрани и пр. в помещението за нощна почивка.
Не лишавайте дете от сън, заради допълнително занимание, недоспалите деца са бледи, с подпухнали лица и болнави.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД