Никога не оставяйте бебето да спи по корем

Никога не оставяйте бебето да спи по коремКогато бебето бъде оставено да спи по гръб, рискът от Синдрома на внезапната детска смърт намалява наполовина. Това показва ново проучване на учени от САЩ, проведено сред включени 392 397 деца от 36 държави.
Синдромът на внезапната детска смърт е фатален изход при бебето, който възниква неочаквано, без предхождащи болестни прояви и при видимо добро здраве. Пикът му е между втория и четвъртия месец и спадът - рязко след шестия месец. 90% от смъртните случаи при бебетата са преди да навършат шест месеца.
Лекарите не знаят точната причина за появата му, но е преобладаващо схващането, че кърмачетата, починали вследствие на този синдром, са имали аномалии в мозъчния ствол, който контролира дишането, сърдечния пулс, кръвното налягане и събуждането.
Установено е, че клетките в мозъчната област, наречена медула (контролираща дишането, цикъла сън-бодърстване и други жизнени функции), при бебета със синдром на внезапна детска смърт е значително по-малко чувствителна към серотонин.
Ако бебето е предразположено към внезапна смърт и се постави в креватчето в позиция, която може да доведе до задушаване.
Много е важно никога да не оставяме детето си да спи по корем. При това положение главичката е разположена странично, при което се притискат важни кръвоносни съдове, водещи към главата, а това може да предизвика намален приток на кислород в мозъка и да причини дихателна недостатъчност.
Когато поотраснат, бебетата сами се обръщат по корем в съня си, но тогава рискът значително намалява, защото те са достатъчно силни, за да се обърнат и повдигнат главичка.
По същата причина не се препоръчва дългият престой на бебето в кошница за кола или шезлонг поради неестествения ъгъл, който заема главата и шията.
Някои родители се притесняват от повръщане и задавяне на бебето в съня му, но е установено, че те са неоснователни. Здравите кърмачета автоматично ще преглътнат, ще се закашлят или завъртят главата си, когато връщат мляко или повърнат. Няма увеличение на случаите на смърт от задавяне, дължащо се на спане по гръб.
Добре е да се избягва и спане в едно легло с бебето. Детето се успокоява, когато е до майката, в последно време даже се препоръчва то да е близо до нея, колкото се може по-дълго.
Здравото дете няма как да се задуши в майчиното легло, но ако детето има аномалии, които няма как да се установят, притискането, завивките и възглавниците могат да са фатални.
Затова най-добре е бебето да спи в собствено легло в стаята на родителите, на твърд матрак без тежки и пухени завивки и възглавници. Не е препоръчително около него да има играчки, напомят още изследователите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД