С първото зъбче започва и устаната хигиена

С първото зъбче започва и устаната хигиенаПри повечето бебета първите млечни резци се появяват около шестия месец, докато при други те се забавят към навършването на една годинка. При всички случаи никненето на зъбки при бебето е съпроводено от силен дискомфорт и болка, поради което то може да отказва да суче, да се храни добре и не спи спокойно.
Процесът често е съпроводен и от симптоми, които допълнително тревожат родителите като повишаване на температурата, обрив, диария, повръщане, раздразнителност.
По принцип лек срещу болката при никненето на зъбките при кърмачето няма, процесът трябва да премине. Възможно е обаче дискомфортът да се облекчи, с което да се даде глътка почивка за родителите и бебето.
Грижите за зъбките започват още при самото им никнене, за да се предотврати възникването на кариеси. Това означава, че още с появата на първото зъбче във венеца, бебето трябва да бъде приучавано към устна хигиена, тоест да се започне измиването на устната кухина с четка и паста за зъби доколкото е възможно. Така се отстранява образувалият се налеп от поеманата от него храна, често съдържаща въглехидрати и захари, и се предпазва младия и твърде чувствителен зъбен емайл от действието на млечната киселина, която отделят намиращите се в него бактерии.
За да привикне по-лесно към четката за зъби и приеме този акт на лична хигиена от тази крехка възраст, е подходящо детето да се привиква към този аксесоар още от 4-7-месечна възраст.
Първата четка за зъби, която се предлага на бебето само външно наподобява тази, която ще използва по-късно. Това е вид чесалка с дизайн на четка и подходящ накрайник, който предпазва от нараняване. Освен привикване към предмета бебето го използва и за масажиране на венците.
Преди да се стигне до класическата четка, има още една преходна, чиято функция е същата, но с подобрен дизайн за масажиране и облекчаване на вече подутите от никненето на зъбите венци.
Първата истинска четка навлиза в употреба при появата на ръбчето на първото зъбче, което налага включването и на първата паста за почистване на устната кухина от хранителни остатъци, зъбен налеп и потискане растежа на вредни за зъбите бактерии.
На етикета на пастата за зъби задължително трябва да е указано, че е подходяща за бебета. Освен това тази паста трябва да е безопасна при поглъщане, тъй като е ясно, че в тази възраст мъничето не може да се контролира за правилно изплакване на устата чрез жабурене.
До 3-годишна възраст измиването на зъбките се осъществява от родителя, като с порастването се дава постепенно все по-голямо участие на детето в този процес.
Качественото измиване на зъбките при бебето се осъществява като се сложи паста за зъби върху бебешката четка с големината на грахово зърно, и внимателно се изчеткат венците. Специално внимание се отделя на поникналите зъбки.
Движенията при измиването трябва да са вертикални, с изчеткване от долу нагоре за долните резци и обратно за горните. Миенето на зъбките трябва да продължи поне 3 минути. След изчеткването на всички страни, детето се приучава да изплюва съдържимото в устата и да я изплаква. Усмивката и смехът ще създадат приятни впечатления на детето и в бъдеще то с удоволствие ще се грижи само за тази част от личната си хигиена.
Миенето на зъбките при бебето и малкото дете следва да се извършва минимум два пъти, сутрин след събуждане и вечер преди лягане след последното хранене. Разумно е измиването на зъбки да се въведе и преди и след следобеден сън.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД