Деца под 1 г. не бива да се водят на плаж, дори за кратко

Съветва, д-р Елена СУРЧЕВА, специалист детски болести

Деца под 1 г. не бива да се водят на плаж, дори за краткоЛято, времето е приятно за разходки и почивки на море и планина. Сезонът обаче е свързан и с ред заболявания, чиито възбудители се чувстват най-добре в топлите дни. Най-податливи са децата - на вирусни чревни инфекции, инфекции, предавани чрез мръсните ръце, салмонела, дезинтерия. Над 100 вида са вирусите-причинители на вирусните ентероколити.
Най-честите проблеми създават ентеровирусите. Мръсната вода и насекомите са едни от честите преносители.

Д-р Сурчева- Д-р Сурчева, какво представлява вирусният ентероколит?
- Най-често започва с висока температура, многократни повръщания, коликообразни болки в корема и разстройство. Те са придружени от главоболие и мускулна слабост. Рискът при децата е свързан с възможното обезводняване. Ротавирусният гастроентерит може да се предава и по въздушно-капков път, защото има и симптоми на респираторно заболяване. Аденовирусите прибавят към клиничната картина конюнктивит. Вирусите са устойчиви дори в морска вода, макар и за по-кратко време. Това е причината децата да се разболяват при къпане в морето, дори при подходящи климатични условия и предварително закаляване, особено ако къпането е на многолюдни плажове.
- Какво трябва на направи родителят при настъпила чревна инфекция?
- Преди всичко не бива да се паникьосва и да третира детето като болно заради 1-2 повръщания, слаби болки в коремчето и 1-2 нестабилни изхождания. Това състояние лесно може да се овладее с диета, прием на течности и оставане вкъщи или в хотела (квартирата), ако са на почивка. За подобни симптоми е достатъчно дори само смяната на мястото и режима на детето, или претоплянето под лъчите на слънцето. Аз препоръчвам деца на възраст под 1 г. да не бъдат водени на плажа, дори за кратко. В случай че температурата се повиши до над 38 градуса и повръщането през определено време продължи повече от 8 часа, консултацията с лекар е наложителна. Важно е да се следи общото състояние - дали детето спи повече, играе ли или предпочита да лежи... В никакъв случай не забравяйте здравните книжки.

- Възможна ли е превенция?
- Да. Най-добре е да се купува през лятото и на почивка бутилирана вода. Храната, която се консумира, трябва да е само прясно приготвена. Дори топлиннобработената не бива да се оставя в хладилника и да се консумира отново след повече от 1 ден. Добре е да се избягват храни, приготвени с яйца. Вниманието трябва да е повишено към дата на производство и срока на годност на всеки продукт. Плодовете и зеленчуците трябва да се измиват с гореща вода, дори да е за кратко, а в горещите дни най-добре е да бъдат задушени. Много важно е преди пътуването родителите да са сигурни, че децата са здрави.
Здравословното хранене в топлите дни е също гаранция за безпроблемно лято. Необходимо е да се консумират много зеленчуци и плодове, и разнообразна прясна храна, съобразена с възрастта на детето. Трябва да се осигури добър и пълноценен сън, защото недоспиването прави организма податлив на инфекции.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД