И бебетата имат нужда от слънчеви очила

 Д-р Кирилка РусковаНай-уязвими за слънчевите лъчи са очите на малките деца, светлите очи и очите на възрастните хора, казва д-р Кирилка Рускова, детски офталмолог. На пазара има изключително разнообразие от слънчеви очила, включително и за малки деца. Важно е за всички, но още повече за детските очи, очилата да бъдат със 100% UV защита на филтъра. Непременно трябва да са закупени от оптика, разполагаща с апаратура да докаже, че защитата е наистина такава. Не е необходимо очилата непременно да са на известни марки и на висока цена.
На пазара има вече много очила с перфектна защита на съвсем приемлива цена.
Затъмнението на стъклата е без значение. То може да бъде от много светло - 12%, до много тъмни - 95%.
И бебетата имат нужда от слънчеви очилаЦветът също е въпрос на избор - сив, розов, зелен, кафяв, обяснява д-р Рускова. За малки деца е по-добре стъклата да не са прекомерно затъмнени и да са в свеж цвят, за да бъдат приети по-лесно от малкото човече. UV защитата не зависи от затъмнеността и цвета. Дори ако са лишени от добра защита, тъмните стъкла са по-вредни за очите от по-светлите.
UV лъчите са част от слънчевите лъчи и са три вида - А, В, С. "А" лъчите проникват във фините тъкани и предизвикват изгаряне. Могат да причинят заболявания като вътрешно перде, дегенерация на макулата и съответно намаляване на зрението. "В" лъчите са концентрирани високо в планината и при съчетание на сняг и слънче увреждат роговицата. "С" лъчите се задържат в озоновия слой, но част от тях се пропускат поради изтъняването му.
Като офталмолог, занимаващ се предимно с проблемите на деца, препоръчвам носенето на слънчеви очила от възможно най-ранна възраст, защото очните увреждания не настъпват изведнъж, а се натрупват постепенно. За 2,5 годишни деца вече има много богат избор на добре защитени очила. Има и за бебета на годинка, година и половина, но проблемът при тях е привикването и носенето на очилата, пояснява д-р Рускова.
При деца с дегенерация на макулата, оперирани от вътрешно перде, се предлагат специално защитени очила,
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД