Създаване на 12 центрове за деца, предлагат лекари от "Пирогов"

Създаване на 12 центрове за деца, предлагат лекари от "Пирогов" Да се разработи национална програма за профилактика на детското здраве ще предложат лекари от столичната болница "Пирогов" на Министерството на здравеопазването. Проектът предвижда създаването на 12 регионални координационни центрове за деца - по 6 в Северна и Южна Българи.
Чрез тяхното изграждане ще се подбори достъпът на най-малките от всички области на страната до специализирани профилактични прегледи, навременна диагностика и лечение.
За тази своя идея медиците съобщиха на пресконференция по повод стартиралата преди 1 година кампания "Детско здраве".
В рамките на социално-ангажираната инициатива водещи специалисти в областта на УНГ, урология, хирургия и травматология от университетската спешна болница прегледаха над 1900 деца от София и няколко градове и области на страната – Русе, Хасково, Димитровград, Свиленград, Кърджали, Момчилград, Джебел, Кирково, Смолян, Бургас, Дупница.
При близо 63% от прегледаните малчугани са се наложили изследвания и амбулаторно или стационарно лечение, отчитат от спешната болница. Над 80% от децата са били диагностицирани с плоскостъпие и различни видове гръбначни изкривявания, при над 60% е бил установен свръхактивен пикочен мехур, а на 77 на сто от прегледаните са били доказани ингвинални и пъпни хернии.
Интересни регионални различия са отчетени при УНГ-прегледите – алергиите са били значително по-често срещани при децата в Русе, докато в столицата са преобладавали серозните и гнойни отити на средното ухо на базата на дълго продължаващи хреми и заболявания на носоглътката, а в 15-20 на сто от случаите е било установено и намаление на слуха.
Високоспециализираните профилактични прегледи по инициативата „Детско здраве на "Пирогов" ще продължат и както досега, ще се провеждат в последната събота на всеки месец, информират от лечебното заведение. Прегледите са безплатни и не е необходимо направление. Единственото изискване е детето да бъде предварително записано по телефона.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД