Когато детето хленчи

Когато детето хленчиХленченето има сила по-голяма от всеки друг неприятен звук, установяват изследователи. Хленченето е най-ефективното средство за разсейване, без значение дали сме родителите или не.
Докато слушаме как децата ни хленчат наоколо, не успяваме да свършим предвидената работа, а тази, която е отметната е на незадоволително ниво, обяснява авторът на изследването Розмари Сокол Чанг – професор по психология в САЩ. Според професор Чанг, полът не е определящ – хленченето еднакво разсейва всички.
По време на изследването доброволците трябва да направят прости изчисления при наличието на бебешки плач, хленчене, разговор при нормален тон, тишина, пронизващ звук и бебешко говорене.
За да се уверят, че хората не се разсейват от значението на самите думи, експертите им пускат записи на чужд език. Резултатите сочат, че по време на хленченето биват допускани повече грешки при изчисленията, отколкото при всеки друг неприятен звук. Когато става дума за собствените им деца, подобен шум би могъл да предизвика физическа реакция, дори незначителен спор между тях. Като родители, ние веднага реагираме на всяко едно хленчене и всякакви звуци, подсказващи проблем. Това е инстинкт на родителя, обяснява една от участничките в изследването, майка на две деца.
Според Чанг, хленченето изглежда е част от еволюцията.
Какво да бъде поведението ни при хленчене? Съветът на препатили е - то да се игнорира, така в крайна сметка детето се научава да се справя само с дейностите си. Дали не стои така въпросът и за възрастните, които са свикнали да хленчат?
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД