33 транспортни кувьоза получи България по Норвежкия механизъм

33 транспортни кувьоза получи България по Норвежкия механизъмПри необходимост от транспорт на новородени с медицински проблеми към лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност, от стандартните линейки ще се сваля механизираната носилка и на нейно място ще се закрепя транспортният инкубатор/кувьоз. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров на въпрос на народните представители от БСП Георги Йорданов и Румен Георгиев относно отсъствието на специализиран медицински транспорт.

Прочети още...

460 деца са одобрени за лечение от Фонда до месец май

460 деца са одобрени за лечение от Фонда до месец майМинистерство на здравеопазването ще подготви отпадането на чл. 30а, ал. 3 в) от Правилника за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца" като организира провеждането на централизирани обществени поръчки за заплащането на медицинските изделия за нуждаещите се деца. Това стана ясно след изказване на здравния министър проф. Никола Петров на заседанието на Комисия по здравеопазване в параламента.
Неотдавна Пациентски организации "Заедно с теб" (и в качеството на член на Обществения съвет на ЦФЛД) изразихме тревога пред ръководството на МЗ от ескалиращото напрежение в обществото относно заплащането на медицински изделия само по Закона за обществените поръчки.

Прочети още...

Родители на недоносени бебета прегърнаха за първи път децата си

Родители на недоносени бебета прегърнаха за първи път децата сиЗа първи път родители на недоносени бебета имаха възможност да прегърнат децата си, настанени в неонатологични отделения, акцентират в изданията си вестник 24 часа и вестник Земя. В инициативата на фондация "Нашите недоносени деца" се включиха 13 болници в страната, отбелязвайки Световния ден на кенгуру-грижата - 15 май. Сред тях е "Майчин дом" в София, където в момента се грижат за над 50 недоносени.

Прочети още...

Преустановяването на имунизацията срещу туберкулоза ще е голяма грешка, предупреждават водещи специалисти

Преустановяването на имунизацията срещу туберкулоза ще е голяма грешка, предупреждават водещи специалисти Голяма грешка ще е, ако бъде преустановена имунизацията с ваксината срещу туберкулоза, по-известна като БЦЖ. Около това мнение пред БНР се обединиха водещи специалисти, които дискутираха публикувана в медии информация, че тя е опасна и води до онкологични и автоимунни заболявания, съобщава сайтът zdrave.net. Конкретният повод за нея е доклад на доц. д-р Надя Маркова от Института по микробиология към БАН, свързан с т. нар. L-трансформация на бактериите, които се изменят във форми без клетъчна стена.

Прочети още...

2 на 1000 деца в Европа се раждат с церебрална парализа

2 на 1000 деца в Европа се раждат с церебрална парализаЛипсва регистър на болните от детска церебрална парализа в България. Това заяви доц. Иван Чавдаров, директор на Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „Света София“, на пресконференция.
Болницата е една от малкото, да не кажа единствената, която има електронно досие на пациентите ... Общо взето всички бивши соц страни, за Русия и Украйна не знам, но Чехия, Полша, Словения, Унгария, имат регистър. Той се прави най-малко, за да се знае защо възниква причинно-следствената връзка на това заболяване, за да може да се прави профилактика на възникването“, обясни той.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД