Захар и сол - полезни, но и вредни

Захар и сол - полезни, но и вредниЗахарта е вредна за зъбите и фигурата – това е факт. Но от друга страна е бърз източник на енергия, а е полезна и за кожата. Прекаляването със солта в храната провокира нежелани състояния, но пък тя осигурява минерали, които са жизнено необходими за функционирането на тялото ни.
Явно, както обикновено се случва, границата между вреда и полза е в правилната мярка. Освен това и в начина на приложение.
Златното правило на фармацията е, че дозата прави лекарството. От тази гледна точка, ще ни е от полза, ако по същия начин разглеждаме употребата на захар и сол. А можем да потърсим и алтернативното им приложение. Например, вместо да слагаме толкова захар или сол в храната, да ги прехвърлим във ваната. Защото, и захарта, и солта, ще надминат по своето действие използваните козметични средства.
Изключително значение има фактът, че има различни видове захар и сол! Така например захарта не е задължително да бъде рафинирана, чисто бяла и на дребни кристали. Най-добре отдайте предпочитание на кафявата тръстикова захар. Солта пък може да е както каменна, така и морска. Последната е изключително богата на различни минерали и други полезни вещества, съдържащи се в морската вода.
Кафявата захар се разтваря по-трудно във вода. Затова тя е по-подходяща за пилинг. В нея се съдържат калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамин В6. добре овлажнява кожата и стимулира регенерирането на клетките.
Морската сол има способността да извежда излишните течности от тялото, намалява проявите на целулита, заздравява ноктите. Минералите в нея влияят положително и на психиката.

Вкусната вана
Днес по козметичните магазини могат да се намерят различни видове соли за баня. Макар и по-рядко, със същата цел се предлагат и захарни кристали.
Една възможна рецепта за истински вкусна вана е да добавим в нея по 5 супени лъжици сухо мляко и тръстикова захар и 5 капки портокалово масло. При наличие на алергия към последното, то може да бъде заместено от ванилия или мед. Такава вана не само отлично хидратира и изпъва кожата, но и успокоява психиката, потиска глада.
Ваната със соли тонизира кожата и има дренажен ефект (т.е. подпомага отслабването). Разбира се, не трябва да се разчита на чудеса, но 1-2 кг надолу за месец е напълно постижима цел. Смесете 300 г сол и 200 г хлебна сода във вода с телесна температура. Потопете се за десетина минути (не повече!). можете да повторите 3-4 пъти в седмицата. След ваната не е добре да изплаквате под душа, а да подсушите с кърпа, да се завиете и да полежите половин час.
Преди сладка или солена вана е добре да подготвим предварително кожата си, като вземем душ и използваме една от следните рецепти:
• Солен скраб:
- 1 чаша морска сол
- 3 чаени лъжички зехтин
- 3 капки масло от лавандула или розмарин
Смесете всичко, разбъркайте добре и оставете за 10 минути. Докато си вземате душ, масажирайте кожата с получения скраб, като започнете от стъпалата и обърнете най-много внимание на проблемни места – петите, коленете лактите и навсякъде, където има загрубяла кожа. Продължителният масаж засилва дренажния ефект.
• Захарен скраб
- 6 супени лъжици кафява тръстикова захар,
- По 3 чаени лъжички хлебна сода и портокалово масло,
- 3 капки розово масло.
Смесете отначало само маслата и постепенно добавяйте останалите съставки. Оставете да престои 10 минути. Този скраб може да се... ... прилага не само за почистване на кожата по тялото, но и за тази на ръцете и лицето. Хидратира и подобрява цвета на кожата.
• Още една рецепта за скраб със захар, подходящ за честа употреба:
2 супени лъжици какаово масло,
5 супени лъжици кафява захар,
1 супена лъжица мед,
5 капки витамин Е.
Разтопете какаовото масло. Смесете останалите съставки и постепенно добавяйте сместа към маслото. Оставете да престои в хладилник докато стегне (там можете да съхранявате остатък до 10 дни).

Депилация под душа
Да се прави депилация след вана е много подходящо, тъй като запарената кожа не е така чувствителна към болка. Захарта ще помогне за отделянето на нежеланото окосмяване по краката и ръцете.
• Една проста рецепта за карамелена паста за депилация:
Сипете в съд 250 г захар, добавете по 2 супени лъжици вода и лимонов сок, смесете и оставете на слаб огън 20-30 минути, като бъркате постоянно. Оставете да изстине (през това време може да вземете душ, но най-добре вана). От изстиналата смес оформете малко кълбо и пристъпете към депилацията по познатия начин: търкаляте по кожата (по посока растежа на космите и след това с рязко движение в обратна посока издърпвате. Повторете до постигане на пълно почистване.
Захарната депилация отдавна е много популярна в арабските страни, но днес вече се предлага и в доста салони за красота. Това се обяснява от нейните положителни страни – няма опасност от изгаряне и алергия, болката е по-малко, а цената е ниска в сравнение с модерните начини за депилиране.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД