Свалянето на килограми понижава и холестерола

Добър и лош холестеролХолестеролът е два вида - добър (HDL) и лош (LDL). LDL се определя като лош холестерол, защото се наслагва по вътрешните стени на кръвоносните съдове и по този начин предизвиква стеснявания, възпаления и в крайна сметка - сърдечно заболяване. От друга страна, добрият (HDL) холестерол "транспортира" лошия холестерол извън кръвоносните съдове към черния дроб, където той може да бъде преработен и изхвърлен от организма.
Заедно с триглицеридите - друга форма на кръвните мазнини, LDL и HDL формират общото ниво на холестерола в организма. Най-общо казано, когато добрият холестерол е висок, а лошият - нисък, човек е в отлично здраве
Какво обаче причинява нездравословната промяна в показателите на холестерола. При някои на първо място трябва да се изведе наследствената обремененост, при други - честата употреба на храни с твърде високо съдържание на холестерол и наситени мазнини. В повечето случаи обаче става дума за комбинация от двата фактора.
Храната, която ядем
Най-често като причина за проблем с нивото на холестерола могат да се посочат храни, съдържащи голямо количество животински мазнини - различните видове месо (не бива към тях да се отнася пилешкото) и пълномаслените млечни продукти.
Храните, които съдържат т.нар. тропически мазнини - палмовото масло, ядките също се определят като вредни за холестеролните нива, защото чрез тях в тялото постъпват твърде много наситени мазнини.
Дали храни с високо ниво на холестерол (като яйцата например) са вредни, все още е спорен въпрос. Повечето специалисти препоръчват, при наличие на високи нива на холестерол в организма, такива храни да бъдат избягвани.
Всеки може да понижи нивото си на холестерол чрез промяна в ежедневната си диета. Ако бъде намален приемът на наситени мазнини за сметка на храни, богати на фибри, резултатът няма да закъснее.
Отслабването дори само с 4-5 кг почти винаги е добро начало за снижаване нивото на холестерола. По правило наднорменото тегло увеличава лошия и намалява добрия холестерол.
Тъй като пушенето понижава нивото на HDL, отказът от него също е добра първа крачка при справянето с проблема.
Понижаващите нивото на холестерола лекарства са 5 групи. Повечето хора имат нужда от прием на един препарат от поне две групи, за да има ефект. Пият се само по лекарско предписание.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД