Защо тенисистите похапват банани на състезание

Кори от банани развиват по-бързо розовите храсти

Мария ШараповаБананите са любим плод за малки и големи. Какво ги прави толкова привле-кателни? Те се чистят лесно, удобни са за пренасяне в дамска чанта - винаги можеш да си имаш банан под ръка. Освен това помагат за възстановяване на енергията на организма. Това е причината тенисистите да похапват банани по време на състезание. Бананите са добър източник на витамин С и калий.
Банановата родина е джунглата на Азия. Стъблата на растението не са твърди, поради което вятър, по-силен от 25 м/сек, може лесно да погуби една бананова плантация. Поради тази причина всяко растение си има кол за подпора - като при доматите. Бананите се берат 8-10 седмици след появата им на стъблото. Берат ги зевеени и ги преместват да
дозряват в специални заводи, след което могат да потеглят към търговската мрежа.
Ако сте купили банани и не искате обвивката да почернява, съхранявайте ги на стайна температура. Ако бананите имат малко да дозряват, сложете ги в хладилника. Кожата ще почернее, но плодът ще стане по-сладък.
Може да помогнете за дозряването на бананите и при стайна температура, като ги сложите в обикновен хартиен кафяв плик за през нощта. Ако пъхнете в същия пакет и вече узрял банан, процесът на узряване на останалите плодове ще се ускори.
Бананите може да се замразяват, като ги слагате предварително обелени във вакумирани пакетчета.
Напълно зелените банани или тези със зелени краища е най-добре да се използват за готвене и в частност - за печене.
За банана е подходящо да зрее отделен от растението, ето защо не се страхувайте да купувате зелени банани. Ако бананът бъде оставен да узрее напълно на растението, то обвивката му ще се пръсне и плодът ще стане безвкусен. Това е причината, поради която бананите се берат зелени.
Освен меката част, се използва и кожата на банана. Тя например е много добра за подобряване развитието на розовите храсти. Достатъчно е просто да изкопаете малка дупка до храста и да заровите там кората.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД