Сърцето иска най-малко 150 минути упражнения с умерена интензивност всяка седмица

Сърцето иска най-малко 150 минути упражнения с умерена интензивност всяка седмицаСърцето е мускул, който работи непрекъснато и бие около 100 000 пъти всеки ден при възрастните хора. Ако пулсът е близо 60 удара в минута, тогава сърцето бие около 86 000 пъти дневно, а ако ритъмът на сърцето е около 100, тогава сърцето бие приблизително 144 000 пъти на ден.  
Сърцето на жената бие малко по-бързо от това на мъжа, а звукът, който сърцето издава, докато бие, се дължи на отварянето и затварянето на клапите му.
Въпреки всеобщото схващане, сърцето не спира да работи дори когато се киха. Всъщност, при кихане се променя налягането в гърдите, което води до промяна в притока на кръв.
Размерът на сърцето зависи от размера на юмрука, но той може да се измени вследствие на заболяване. Такова например е сърдечната недостатъчност, при което сърцето увеличава размерите си.
Сърдечният удар е едно от най-честите заболявания на сърцето, а симптомите са различни за двата пола. Мъжете съобщават за болка в гърдите, изпотяване, гадене, а при жените се проявява като задух, виене на свят, замаяност или припадък, болка в долната част на гърдите и горната част на корема. Факт е, че депресията може да увеличи риска от сърдечен удар при жените.
Нивото на активност е сред факторите, от които зависи вероятността от сърдечни заболявания. Хората, които не извършват физически упражнения или се обездвижват, имат двоен риск от заболявания на сърцето.
Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва най-малко по 150 минути упражнения с умерена интензивност всяка седмица. Счита се, че 80% от сърдечните заболявания са предотвратими със здравословен начин на живот и управление на рисковите фактори. Начини за понижаване на риска от проблеми със сърцето са също отказ от тютюнопушене, контрол на холестерола, регулиране на кръвното налягане, загуба на тегло и намаляване на кръвната захар.
Друг факт относно сърдечните болести е свързан с кръвната група. Според изследване хората с кръвна група АВ са с най-висок риск от развитие на сърдечни заболявания. Следващите в списъка са тези, които имат кръвна група В и са следвани от група А. Хората, които имат кръвна група 0 са с най-нисък риск.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД